на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

За Сираков и трикото на ЦСКА, аборигенката Кати Фрийман и ангината на Кобрата

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Какво е общото между футболната легенда Наско Сираков и най-успешния спорт в историята на България – борбата? Днес ще направим така, че ако не знаете, да научите отговора и да не го забравяте никога.

Бащата на Наско – Петко Сираков (16.02.1929-08.04.1996), е първият световен шампион по борба в България. Той печели титлата в кат. до 87 кг в свободния стил на първенството на планетата през 1957 г. в Истанбул. Петко Сираков е олимпийски вицешампион от Мелбърн 1956, но в класическия стил. Втори в света през 1954 и 1959, много балкански и държавен шампион.

Любопитен факт е, че докато Наско избира футболът и се превръща в една от иконите на „Левски”, баща е един от най-добрите спортисти на България през 50-те години на миналия век, носейки състезателното трико на... ЦСКА.

 Знаете ли, че на олимпийските игри в Сидни 2000 огънят - този велик символ на игрите, е запален на церемонията по откриването от звездата в леката атлетика и местна любимка – Кати Фрийман? А знаете ли, че изборът на двукратната световна шампионка в бягането на 400 м е съпроводен от тежък конфликт в правителството на Австралия. Кати е от аборигенски произход, а някои членове на властта не са съгласни точно тя да получи тази чест.

Връх в кариерата на Фрийман е олимпийската ѝ титла на 400 м в Сидни. Припомнете си емоционалното бягане преди 20 години в Австралия и радостта на атлетката след успеха, споделена с майка ѝ.

Спомняте ли си изключителната 12-рундова, тактическа битка, донесла на Кубрат Пулев втора европейска титла срещу един от най-добрите боксьори в тежка категория Дерек Чисора? Това се случи през май 2016 г. в Хамбург, а този мач изстреля Кобрата отново сред претендентите за световната титла при професионалистите.

Това, което не знаете обаче е, че три дни преди двубоя Пулев е с тежка ангина, почти не се храни и не може да стане от леглото с 39 градуса температура. Треньорът му Ули Вегнер настоява мача на бъде отложен, но за българина такъв вариант не съществува. Решава да се качи на ринга и да скрие за заболяването си.

А за да ви разведрим, нека ви припомним и какво се случи на кантара преди тази среща, когато човек от антуража на Пулев уцели с полупразно шише минерална вода по главата Чисора и така го разгневи, че доведе до епична гонитба из хотела и ресторанта, за която още се носят легенди из боксовите среди.

Ред е и на нашия ежедневен кратък куиз. Днес очакваме да се пробвате смело да отговорите правилно на следния въпрос:

Кой е гимнастикът (без значение мъж или жена), спечелил най-много медали в кариерата си от олимпийски игри и световни първенства и колко е вярната бройка на отличията?

Снимка: Facebook

И за финал, следваме традицията да ви припомняме някой от нашите документални филми на спортна тематика. Днес ви връщаме назад във времето с филма, дело на Димитър Тасев, посветен на Спортист №1 на България за изминалата година – световният вицешампион в биатлона от Йостершунд 2019 Владимир Илиев. Приятно гледане!

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

5 неща