на живо

Добрината над медалите: Ансамбълът дарява още в помощ на съперник (ВИДЕО)

Грациите на Весела Димитрова се разделят с отличия, за да съберат средства за лечението на украинска гимнастичка

Момичетата от ансамбъла на България по художествена гимнастика продължават с добрините. Грациите на Весела Димитрова организираха благотворителен търг, а средствата от него ще бъдат дарени за тяхна съперничка на килима, която е диагностицирана с рак на меките тъкани.

Валерия Юзвяк от националния ансамбъл на Украйна научава диагнозата в средата на февруари. Тя се нуждае от много средства, за да започне своето лечение в Германия.

"Ние научихме от нейния личен профил в "Инстаграм", където обясняваше защо не е с останалите момичета. Бяхме в шок, писахме й веднага, за да разберем как е, и започнахме да мислим как да й помогнем.", каза пред bTV капитанът на ансамбъла ни Симона Дянкова.

"Решихме освен с наши средства, да организираме и този благотворителен търг. Основната му цел е да популяризираме каузата. Освен че ще помогнем на Валерия, ще зарадваме и част от нашите фенове. Това са много ценни за нас неща, които обаче даваме без да се замислим", добави Лаура Траатс.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BRGF OFFICIAL (@bgrgfederation)

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова вече се разделиха със сребърния медал, който спечелиха на европейските игри в Минск през 2019 г. и бухалките, с които през 2019 г. грабнаха 5 златни отличия от различни състезания. Те бяха продадени в първия етап на търга, а във втория грациите ще дадат първото отличие, което печелят при сформирането си като отбор.

С ансамбъла на Украйна 21-годишната Валерия Юзвяк спечели 6 медала от европейски първенства (2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов през 2020 г., 2 сребърни от шампионата в Гуадалахара през 2018 г.), сребро от европейските игри в Минск 2019 и бронз от световното първенство в София през 2018-а.

Междувременно ансамбълът ни продължава да се готви за силните турнири през 2021 г. Първото голямо състезание е Световната купа в София в края на март. Наближават и олимпийските игри в Токио, а грациите, разбира се, гледат към златото.

"Винаги се целим към най-високото. Надяваме се да представим съчетанията си по най-добрия начин и те да бъдат подобаващо оценени от съдиите", добавиха момичетата.