на живо

Отказаха на параолимпиец да се качи на самолет с протеза

Бронзовият медалист в тласкането на гюле от Рио Тайрън Пилей е възмутен от отношението на авиокомпанията

Getty Images

Южноафриканецът Тайрън Пилей спечели бронзов медал в тласкането на гюле на параолимпийските игри в Рио.

Но изглежда не всички в родината му оценяват неговото постижение. При завръщането си от Бразилия той се натъкна на неочаквано неудобство, след като южноафриканските авиолинии отказаха да качат на борда на самолета протезата, с която той се придвижва.

Снимка: Getty Images

В профила си в „Туитър” Пилей изрази огромното си възмущение от отношението на авиокомпанията: "Най-лошата авиолиния. Екипажът показа отвратително отношение към един параатлет - не ми позволиха да кача на борда на самолета протезата си".

"Не мога да повярвам, че получавам такова отношение след като спечелих медал за родината си. Пълно неуважение".

От ръководството на южноафриканските авиолинии се извиниха на състезателя за създаденото неудобство, уточнявайки, че Пилей би трябвало да бъде допуснат в самолета с протезата си и затова в момента се провежда разследване за изясняване на случая.

„Политиката на нашата фирма разрешава помощните уреди, благодарение на които хората се придвижват, да бъдат качени заедно с тях на борда. Протезата на Г-н Пилей попада в тази категория”, каза говорителят на компанията Тиали.

„Той е пътувал с нея от Сао Пауло до Йоханесбург, а проблемът е възникнал при смяната на полета от Йоханесбург до Дърбан. Сега разпитваме служителите, за да разберем какво точно се е случило”, допълни той.