на живо

Случаят на Арнаутович: Расизъм или балкански страсти?

Какво извика и показа футболистът на Австрия, за да му се нахвърлят съотборниците?

Reuters

В самия край на мача между Австрия и Северна Македония от груповата фаза на европейското първенство по футбол, Марко Арнаутович вкара за 3:1. След това се обърна и агресивно започна да псува по съперниковите играчи. Последва моментална реакция на съотборниците на австриеца, а капитанът Давид Алаба на пръв поглед се опита да му запуши устата.

Какво всъщност се случи? Тълкованията са много. 

Снимка: Reuters

Започваме от местния балкански конфликт между сърби и албанци. Той фигурира от края на ХХ век и бе в основата на кървавата война в Косово. 

Арнаутович е роден във Виена, но има сръбски корени, както показва и името му. В тима на Северна Македония има доста футболисти с албански произход. Такъв е и Езджан Алиоски, който беше близо до австрийския нападател, когато вкара попадението. 

Снимка: Reuters

Според македонски фенове, Арнаутович е псувал именно Алиоски, като го е наричал "шиптър". Думата се използва с обиден контекст от сърби. С нея те наричат албанците и хора с албански произход. 

Повечето сръбски медии припомнят, че минута преди гола на Арнаутович именно Алиоски фаулира доста грубо австриеца Ксавер Шлагер.

Снимка: Reuters

След мача, когато страстите утихнаха, двамата главни герои поговориха на терена и се прибраха в съблекалнята без напрежение.

Снимка: Reuters

В социалните мрежи пък се появи друга версия. Футболистът със сръбски корени беше обявен за расист заради начина, по който държи пръстите си след гола. Става дума за символ, който много прилича на ОК, но може и да бъде отправен към организации за расова дискриминация и да значи "бяла сила".

Самият Арнаутович отрече подобно нещо. 

"Не съм расист, никога няма да бъда такъв! Имаше емоционални думи и от двете страни. Но това не трябва да е част от футбола. Искам да се извиня за станалото", заяви футболистът на Австрия.

Съотборниците му също не обелиха дума за расизъм. Според самия Алаба, Арнаутович просто е доста емоционален.