на живо

Почина голямото "синьо" сърце Джими Гуменката

Талисманът на футболния Левски си отиде в нищета и болест

 

Отиде си голямото "синьо" сърце Славчо Василев-Джими. Емблематичният фен на футболния Левски, който си бе заслужил статут на талисман, е починал на 68 години в апартамент в столичния квартал "Дружба".

Гуменката, както бе наричан Василев, напусна този свят в нищета и болест. Забравен от бивши футболисти и шефове на Левски, от привърженици, че дори и от приятели, той спеше на гол под в празно жилище и разчиташе на съседите си, за да не умре от глад и студ.

В петък той е бил посетен от представители на социалните служби, но време за реакция и спасение не е имало. Починал на следващия ден, пише "24 часа".

Съдбата от самото му раждане го насочва да върви по трънлив и стръмен път и никога нищо не му дава даром.

Израства в пансион, след като твърде рано остава без майка, а по времето на социализма влиза в отбора на онези извънсистемни играчи, които всячески се опитват да се опълчат на господстващия строй. Точно такива момчета са добре дошли на "Герена", а на младия Славчо не му трябва много да превърне интереса към футбола в своя основна страст, която няма да го напусне до края на живота му.

И понеже настоява да е извън шаблона, запаленият левскар така и не намира достатъчно сила или желание да влезе в удобните обувки на примерния гражданин на социалистическа България, който работи от 7 до 5 и се грижи за многолюдното си семейство.

Фенът на "сините" нито се жени, нито желае да работи на бюро. За кратко работи в "Концертна дирекция" и се хваща на други места, където не следят изкъсо за спазването на работното време. Само за мачовете на Левски никога не закъснява. Навремето се хвалеше, че е получил фланелка на националния отбор лично от Георги Аспарухов-Гунди и че е приятел с почти всички легенди на "сините".

Сигурно най-щастливият ден в живота му е, когато му предлагат да разнася носилката на "Герена". Парите са символични, но един от най-верните привърженици се сдобива с различен статут, става част от голямото шоу и придобива известност сред феновете. Това му е напълно достатъчно, за да повярва за първи път в живота си, че късметът се е спрял и на неговата улица.

В тези му години феновете наистина обикват Джими Гуменката и го провъзгласяват за талисман на Левски. Прякорът му се ражда от само себе си, тъй като Джими зиме и лете ходеше с окъсани гуменки. С тях играеше и футбол на асфалта в двора на Техникума по обществено хранене в близост до Лъвов мост.