на живо

Пиротехниката на мачове: Нищожни наказания и продължаващи проблеми

"Не можем да се справим сами с този проблем", заявиха от СДВР

11 дни след дербито между "Левски" и ЦСКА във финала за Купата на България, все още няма задържан по случая с пострадалото от пиротехнически средства дете на стадиона. 

Малчуганът се казва Никола и заедно с баща си посещава срещата с надежда, че ще присъстват на футболен празник. Билетите са за сектор "А", където ще гледат любимите "червени". Развръзката обаче е друга.

"Както си гледах, изведнъж ме удари нещо. Първоначално не разбрах какво, обаче усетих силна болка и после вече се осъзнах какво е", спомня си детето. 

Сигнална ракета или факла изстреляна от противниковия сектор удря Никола по главата. Изделието не е изгаснало преди да се приземи.

"В последния момент видях, че червено огнено кълбо лети към него и го удря по главата. Искам да благодаря на момчето, което беше зад него. Той си съблече фланелката и я хвърли на неговата глава, понеже започна да пуши и да гори, за да го изгаси", разказва баща му Руси. 

Детето е закарано незабавно в Пирогов. Установен е хематом, за щастие, се разминава без тежки последици.

Проблемът с пиротехниката на стадионите не е нещо ново. 

Хореографиите на всяка агитка се проверяват часове преди началото на мача, а след това секторите се охраняват от органите на реда. Някак си обаче сериозно количество пиротехника успява да стигне до стадиона. Феновете се оказват изобретателни.

"Намирали сме тайници в самите стадиони, под седалките – издълбани дупки в цимента, където се крие пиротехника, слага се една вратичка, която се замазва отгоре леко със замазка и реално погледнато, който и да погледне, никога няма да предположи, че там има нещо такова", разказва старши комисар Георги Алексиев - заместник-директор на СДВР.

Съществуват и други методи: по-голям номер обувки, в които крият пиротехника, бомбички в бельото, използват дори и децата от школите, които хвърлят топките на футболистите, да носят по пистата сакове с материали. 

"Не можем да се справим сами с този проблем. Трябва да има съдействие от Футболния съюз и отделните клубове. Тук отиваме на санкциите, които са изключително занижени, които Футболният съюз налага по техни наредби на клубовете. Отиваме на клубовете, които с готовност плащат тези санкции, защото все пак поддържат добри отношения с феновете", допълват от СДВР.

Наказанията на БФС за използване на пиротехника варират между 300 и 3000 лв. и се заплащат от клубовете. В дисциплинарния правилник на БФС изобщо не е предвидено наказание за нараняване на фенове, а само на длъжностни и служебни лица.

"Факт е, че е документирано - това дете е ударено, това го имаме като доклад, но оттук насетне Дисциплинарната комисия не казва нищо за т.нар. "огън между агитките". Ние можем да се намесим само в краен случай при масов побой между агитките. Докато футболните клубове понасят тези наказания, тези, които хвърлят и безчинстват – се чувстват безнаказани, а всъщност те не са неизвестни. Те са много добре известни", заяви Юрий Кучев - председател на Дисциплинарната комисия към БФС.

От там поеха ангажимент да предложат на Изпълкома изменения в правилника, които да предвидят и наказания при пострадал зрител. А спортният министър призова за още по-сериозни мерки.

"Това трябва да се криминализира, защото България категорично изостава. Тези бомби и от двете страни гонят и други хора от стадиона", категоричен е Радостин Василев.

Полицията все още работи по установяване на лицето, което е хвърлило пиротехника и наранило Никола. Но дори и да го открие, ще го съди по Закона за запазване на обществения ред по време на спортни мероприятия, а не по наказателния кодекс. А това в санкции означава между 1000 и 2000 лв. глоба, ако бъде доказана вина, и лишаване от посещение на мачове между година и две, ако се установи, че действието е рецидив. За да понесе тежко наказание, виновният трябва да е причинил тежка телесна повреда.

Подобни случаи от близкото минало са множество. Един от последните тежки инциденти е през 2018 г., когато служителка на жандармерия едва не губи зрението си, след като бомбичка удря окото й. Оттогава досега изглежда законодателна власт, полиция, БФС, клубове и фенове не могат да си вземат поука. Но Никола остава безстрашен. Казва, че пак ще отиде на дерби, за да гледа любимия спорт и любимия отбор. Размина му се. Този път. И на това дете. А следващите?