на живо

Усик: За мен Крим е Украйна! Предадох ли някого?

Много руснаци ще му стискат палци срещу Тайсън Фюри

Усик: За мен Крим е Украйна! Предадох ли някого?

Историята на живота на Александър или Олександър Усик е изключително интересна. На 17 февруари украинският боксьор ще се бие в най-зрелищния мач в кариерата си. От другата страна ще застане 35-годишният Тайсън Фюри, властелинът в тежка категория.

Мястото на битката е Рияд. В кариерата си Циганския барон има 34 победи и едно равенство (срещу Дионтей Уайлдър, когото след това победи убедително два пъти). Британецът ще защитава титлата си за четвърти път. И е много трудно да се каже дали той е фаворит срещу украинеца, който има перфектен рекорд от 21-0 в професионалната си кариера.

Снимка: Reuters

Усик ще бъде подкрепян от украинци, но и от много руснаци, които също го смятат за свой. Роден е в Симферопол, столицата на Автономна република Крим, която е под руска окупация от 2014 г. Боксьорът живее в Киев от години, но обича да ходи в Крим и да остава да тренира там дори след 2014 г., срещу което украинците възнегодуваха, но той им отговори.

"Не ме е страх да отида в Крим. Вече казах и не променям мнението си: украинец съм, макар и от Симферопол. За мен Крим е Украйна.

Усик публично обясни дали името му трябва да се изписва Александър или Олександър.

"Казвам се Александър. Александър е на руски, Олександър е и на украински. Но аз съм Александър, независимо че съм украинец".

Снимка: Getty Images
Разбира се, много украинци приеха тежко думите му, но Усик остана твърд.

"Предал ли съм някого? Аз представлявам Украйна в целия свят. Издига се украинското знаме, звучи украинският химн. Какво трябва да доказвам и на кого?"

Това са все думи, които боксьорът каза преди войната и които много украинци не са забравили. 

"Никога не съм искал да се местя, нито ще го направя... Имаше предложения не само от Русия, но и от редица страни, но аз съм малко по-различен човек. Виждам себе си там, където съм роден. Ако отида в Америка, ще бъда емигрант".

Между другото, Усик в детството си се е занимавал с народни танци, джудо и футбол. На 15-годишна възраст избира бокса. Първият му треньор е Сергей Лапин.

Снимка: Reuters

"Още на първата тренировка получих удари, които много ме засегнаха. Веднага разбрах, че трябва да работя два пъти повече от останалите, за да започна да удрям възможно най-силно и да не получавам повече удари.

Пристигах в залата в три часа и си тръгвах в седем. Скоро дойдоха първите успехи и се влюбих в бокса. Много момчета се смееха на моето "мотаене" в залата. Но знаете старата поговорка: "Който се смее последен, се смее най-добре", каза Усик за първите си дни между въжетата.

За първи път се качва на профи ринга през 2013 г., където започна да се състезава в полутежка категория (до 90,7 кг). Той завършва първите си девет битки с победи във втория или третия рунд.

Снимка: Getty Images

В битка №10 за първи път се бори за пояс. През септември 2016 г. победи Кшищоф Гловацки в 12 рунда и взе титлата на WBO в тежка категория. В 15-ата си професионална битка стана абсолютен световен шампион, след успех над Мурат Гасиев във финала на Boxing Super Series през юли 2018 г.

През октомври 2019 г. Усик прави своя дебют в тежка категория, побеждавайки Чаз Уидърспун. След това той отметна Дерек Чисора и Антъни Джошуа на два пъти, събирайки коланите на WBA, WBO, IBF и IBO.

Единствената му битка през 2023 г. бе на 27 август във Вроцлав (Пол), когато нокаутира Даниел Дюбоа в деветия рунд.

Козът на Усик е движението му около ринга, работата му с крака. Това е, което винаги е отличавало преди всичко школата на руските боксьори. В същото време Усик не само лети между въжетата, но и нанася остри удари и се защитава блестящо, така че е трудно да бъде разклатен.

Снимка: Reuters

Далеч от прожекторите Усик е изключително тих и спокоен. Жени се за приятелката си от детинство Екатерина, през 2009 г. Имат три деца: дъщеря Елизавета (13), синове Кирил (10) и Михаил (8).

През октомври щастливите родители обявиха, че ще стават родители за четвърти път.

Снимка: Reuters

Ясно ви е с какъв "подарък" би искал да посрещне новото дете...