на живо

25-годишен загина след бой между фенове в Истанбул

Трагeдия сполетя гостуващите фенове на Цървена Звезда при пътуването им до Истанбул за мача от Евролигата по баскетбол между сръбския тим и домакина Галатасарай. След сблъсъци между агитките на двата тима 25-годишен привърженик на гранда от Белград бе наръган с нож, а впоследствие почина от раните си. Инцидентът се случи пред зала Абди Ипекчи и бе предизвикан, след като навиячите не бяха допуснати на трибуните.

Според сръбския клуб убийството е дело на привърженик на Галатасарай, но полицията в Истанбул твърди, че боят е бил между фенове на Цървена Звезда, и турските запалянковци нямат общо с трагедията.

Сърбският министър-председател Александър Вучич изрази "възмущение от чудовищното убийство", настоявайки извършителят да бъде арестуван и наказан жестоко. Турският премиер Ахмед Давутоглу изказа съболезнования на Вучич.

25-годишната жертва е била откарана в болница веднага след инцидента, но дори петчасовата операция не е успяла да спаси живота й.

"Имаше инциденти между фенове на Цървена Звезда, които нямаха билети за мача, и привърженици на Галатасарай преди началото на срещата. Двете групи хвърляха камъни и бутилки, но полицията успя да успокои ситуацията. Един от феновете на сръбския тим е бил наръган, докато агитката на гостите е била ексортирана далеч от залата. По случая се води разследване", се казва в изявление на турската полиция.

Сръбският консул в Истанбул Зоран Маркович заяви, че "това е враждебен акт и ужасна трагедия", предава Ройтерс.

"Предупредихме турските власти два дни преди мача за евентуални безредици. Знаехме, че двубоят е с висок риск за инциденти. Сега основната ни цел е да се погрижим всички сръбски фенове да напуснат Турция безопасно", добави Маркович.

Инцидентите не повлияха на провеждането на мача, който Галатасарай спечели със 110-103 точки след две продължения.