на живо

Алаба за културния шок: Сядах за вечеря в 20 ч. и бях сам

Защитникът смени Германия с Испания миналото лято

Дейвид Алаба очаквано се превърна в ключова фигура за "Реал" Мадрид, след като премина в кралския клуб миналото лято със свободен трансфер от "Байерн" Мюнхен. Бързата му адаптация към испанския футбол е основната причина той да е успешен, а "Лос Меренгес" да оглавяват класирането в Примера дивисион. Но Алаба разкри, че му е било доста по-трудно да свикне с живота в страната, отколкото с играта.

"Тук ритъмът на живота е много различен. Особено през лятото, когато той спира в късния следобед. Отивах да вечерям около 20:00 ч. и се оказвах сам в ресторанта. На тръгване се засичах с първите клиенти", сподели австрийския национал пред "Марка".

Това е и един от големите културни шокове за чужденците в Испания. Местните предпочитат да се хранят много по-рано и при тях вечерята започва в късния следобед.

Друго предизвикателство пред новодошлите е научаването на испанския език, на който клубовете държат да се говори.

"Много е важно. Помня как и в "Байерн" беше ключово за интегрирането ми. След години физиотерапевтите в клуба ме насърчаваха да говоря с новите само на немски, за да ускоря адаптацията им."

Алаба се изказа ласкаво за настоящия си треньор: "Карло Анчелоти говори перфектен испански. Той е страхотен човек с богат опит. Обожава работата си и се стреми да развива играчите, винаги да се представят на високо ниво. Най-впечатлен съм от жаждата му за още постижения."

Австриецът подчерта, че манталитетът на победител, който притежават всички в "Реал", е бил в основата на решението му да напусне "Байерн".

"Реал" Мадрид е синоним на успех", каза Алаба.