на живо

Арена "Филип Втори Македонски" - 30 години и 60 млн. евро от гордостта на Скопие (ВИДЕО)

Стадионът, на който ще блестят "Реал" Мадрид и "Манчестър Юнайтед", е уютно сгушен до водите на Вардар

uefa.com

Старата скопска чаршия, а в ляво от нея, през водите на река Вардар - новия скопски стадион. Това е картината в столицата на добросъседска Македония

Арена "Филип Втори Македонски" наистина заслужава звучно "УАУ!". Причината не са само размерите на спортното съоръжение и цялата дълга история по построяването му. Стадионът е един от най-големите на Балканите, а в типичния си стил, македонците успяха да го презентират пред футболния свят по най-добрия начин.

През 2015 г. УЕФА обяви, че именно там ще се реши съдбата на Суперкупата на Европа 2017 г. За щастие на местните фенове, а и на тези от съседните страни, за трофея във вторник (8 август) ще се борят два от най-обичаните европейски гранда - триумфиралият в Шампионската лига "Реал" Мадрид и победителя в Лига Европа "Манчестър Юнайтед". Срещата може да гледате пряко по bTV Action от 20:30 ч.

Двата тима ще премерят сили в сърцето на Скопие и на една от архитектурните гордости на домакините, които усилено се готвят да посрещнат, както онези 32 580 привърженици по трибуните, както и хилядите други, които ще усетят атмосферата по улиците на града.

Стадион "Филип Втори Македонски" всъщност започва да се изгражда през далечната 1947 г. в градския парк на македонската столица. Мястото е стратегически избрано - между две от най-посещаваните кафенета в града "Кермез" и "Опатия". Капацитетът на съоръжението е бил 15 000 зрители, разпределени в две трибуни.

В началото на 70-е години на ХХ век, нуждата от реконструкция и разширяване се оказва наложителна. Феновете, а и федерациите, искат осветление и козирки. Първата крачка е направена през 1977 г. от архитектите Драган Кръстев и Тодорка Мавкова, които представят план за подобряване на съоръжението.

3 години по-късно е открита Южната трибуна с 9800 седящи места. Реконструкцията продължава и през 80-те години, когато са поставени стълбовете за осветление. Първоначално те са били достатъчни за добра видимост на терена, но не и за телевизионни предавания. Това налага монтирането на още осветителни тела на козирката на новата трибуна.

Разпадането на Югославия обаче спира строителните работи. Македония първо трябва да изкове своята независимост и държавното си управление, преди да мисли за футбол.

Арената дочаква своя час и през 2006 г., когато с указ 19-6111/1 на народното събрание на страната, се дава началото на строежа на Северната трибуна. Мисията на управляващите е една - Македония да има стадион, който отговаря на всички световни стандарти и да посреща големи футболни величия.

На 4 януари 2008 г. е разрушен съществуващият сектор. Година и 8 месеца по-късно на негово място се появява трибуна с капацитет от 10 328 места - 9 586 за фенове, 248 за медии и 494 за ВИП гости. Изградени са нови съблекални, помещения за съдиите и делегатите на мача, офиси и фитнес, а зоната за специални гости разполага с ресторант. При построяването на трибуната са спазени и най-строгите противопожарни правила. При възникнал инцидент публиката може да напусне стадиона за 7,5 минути.

Изцяло подменено е осветлението, като вече няма стълбове, а 144 нови рефлектора, монтирани върху самите трибуни. По този начин сенките на терена са сведени до минимум. 

Новата трибуна съвсем скоро отпразнува 8 години. Открита е тържествено на 2 август (Илинден) - националния празник на Македония.

10 дни по-късно се състои и първият футболен мач. Националният отбор на страната приема в новия си дом световните шампиони от Испания. Поводът е 100 години футбол в Македония. 

С толкова модерна Северна, Южната трибуна плаче за реконструкция. Тя е започната няколко дни по-късно и приключва на 29 юли 2010 г., когато местният "Работнички" домакинства на "Ливърпул" в среща от третия предварителен кръг на Лига Европа.

Западният и източният сектор са изградени наново и открити година по-късно. Така стадионът се сдобива с още 11 924 седящи места. За пореден път е напълно сменено и подсилено осветлението на арената.

През юли 2012 г. "Филип Втори Македонски" получава нова писта за лека атлетика. Теренът пък е оборудван с автоматична поливна система, отопление за зимните месеци и система за извеждане на дъждовната вода.

Стадион "Филип Втори Македонски" не е евтин! Спекулациите в Македония във връзка с обществените поръчки и разходите при строежа не отстъпват на познатите ни. Той струва 60 млн. евро по официални данни, като до 2008 г. са вложени 32 млн. от сумата.

Съоръжението обаче не е само спортно, въпреки че на него мачовете от местното първенство играят "Вардар" и "Работнички", а националния отбор домакинства именно там. Най-многобройни зрители "Филип Втори Македонски" събира на концерти. 

През 2012 г. стадионът приема около 50 хил. зрители, които наблюдават сборен концерт на македонски звезди по повод 8 септември - деня на независимост на страната.

Снимка: Getty Images

През 2014 г. сръбският певец Желко Йоксимович пее пред 45 хил. почитатели.

8 август 2017 г. със сигурност ще е датата, в която ще бъде подобрен рекордът за посещаемост на футболно събитие. "Реал" и "Манчестър Юнайтед" отдавна блестят със собствена светлина и нямат нужда от голяма реклама, за да могат да напълнят стадиона, а и всички места са разпродадени от месеци.

А ако не може да видите отблизо величието на футболните грандове и на перлата на Скопие - "Филип Втори Македонски", пуснете си bTV Action в 20:30 ч. Футболното шоу е гарантирано!