на живо

"Асансьорна" контузия праща Боян Йорданов при Пенчев?

Полският шамион остана без алтернатива на Курек

CEV

Нелепа контузия сполетяла един от съотборниците на българския национал Николай Пенчев в шампиона на Полша - Асеко Ресовия (Жешув). Непосредствено преди гостуването на "вълците" на Томис (Констанца) в мач от груповата фаза на Шампионската лига през седмицата, германският национал Йохан Шопс е извадил дясното си рамо. Инцидентът се случил в хотела на поляците, докато диагоналът излизал от асансьора.

За нещастие на щаба на полския шампион, контузията на Шопс се оказа по-сериозна от очакваното и те останаха без алтернатива на титулярния диагонал в отбора - звездата на "бяло-червените" Бартош Курек.

Пред щаба на Пенчев и компания стоят няколко вариянта за заместник на Шопс, като в полските медии често за негов заместник се спряга друг български национал - Боян Йорданов, който преди дни се раздели именно с отбора на Томис (Констанца).

Има възможност треньорът на Ресовия Анджей Ковал да предпочете да използва някой от петимата си посрещачи на позицията на диагонал. Ако избере този вариянт, полския специалист най-вероятно ще заложи на младия талант Александър Шливка, който се подвизаваше като чист нападател в младежкия национален отбор на Полша през лятото.

Третата версия, която спрягат полските медии, за излизане от неприятната ситуация, е връщането на някой от преотстъпените млади състезатели на Ресовия. Ковал може да избира между Михал Филип, Бартоломей Гайдек и Якуб Зиобровски.

Късно снощи отборът на Ресовия постигна четвърта победа в полската Плус лига над Лучничка (Бидгошч) с 3:1 (23:25, 25:20, 29:27, 25:23), като за успеха с 25 точки (1 блок, 60% в атака) се отличи "незаменяемият" Бартош Курек, който грабна статуетката за Най-добър играч на мача. Николай Пенчев започна като титуляр и игра в първите два гейма преди да бъде заменен от Александър Шливка. Българинът заби 4 точки (33% в атака, 100% позитивно и 33% перфектно посрещане).

Снимка: Facebook

В следващия кръг на Плус лига Ресовия, който е трети във временното класиране, се изправят срещу едноличния лидер в Полша Закса (Кенджежин-Кожле), който е непобеден до момента.

Контузията на Йохан Шопс се явява добра новина за българския национален отбор по волейбол, тъй като германецът със сигурност пропуска и Олимпийската квалификация през януари.