на живо

Чун се отказа, Федерер на крачка от 20-а титла от Шлема

Кореецът прекрати участието си в полуфинала заради контузия

Getty Images

Роджър Федерер ще спори за 20-а титла от Големия шлем. Световният номер 2 се класира за финала на Откритото първенство на Австралия след отказване на Хьон Чун.

Южнокореецът се отказа при резултат 1:6, 2:5 заради проблем в ходилото на крака след малко повече от час на корта.

Снимка: Getty Images

Така швейцарецът ще защитава титлата си в неделя срещу шестия в схемата Марин Чилич (Хърватия), който вчера елиминира в три сета британеца Кайл Едмънд в първия полуфинал.

Двубоят започна с пробив за Федерер, който в следващия гейм отрази единствената възможност за брейк на 21-годишния Чун, а до края на първия сет доминираше.

С нов ранен пробив Федерер дръпна с 4:1 във втората част, когато азиатецът поиска медицински таймаут заради рана на ходилото на крака. Чун се върна на корта след около 7 минути и успа да спечели подаването си. 

Федерер направи 5:2 на собствен сервис, но след точка за швейцареца за 30:30 в осмия гейм южнокореецът, който игра за първи път полуфинал в турнирите от Шлема, се отказа.

Снимка: Getty Images

"Мисля, че през първия сет всичко беше нормално. Не мога да кажа какво ставаше с него, защото бях прекалено концентриран върху моята игра. В началото на втория сет той стана по-бавен. Явно имаше някакъв проблем с рана на ходилото. Не знам колко лошо е състоянието му, но съм имал съм подобни случаи преди, има моменти, в които много боли и си казваш, че няма смисъл да се мъчиш. Има малко горчивина в мен. Щастлив съм, че се класирах на финала, но не по този начин. Той направи великолепен турнир. Той има качества за топ 10. Неслучайно се справи със Саша (Зверев), Новак (Джокович) и други силни играчи", каза Федерер.

В търсене на рекордна 20-а титла в 30-ия си финал в Големия шлем швейцарецът ще излезе срещу Чилич в повторение на финала на "Уимбълдън", който Федерер спечели в три сета през юли миналата година.