на живо

Цветана Пиронкова се класира за Australian Оpen (ВИДЕО)

Българката ще играе в основната схема в Мелбърн за първи път от 2017 г,

Цветана Пиронкова се класира за Australian Оpen (ВИДЕО)

Спортист №1 на България Цветана Пиронкова ще играе на трети пореден турнир от Големия шлем след завръщането си от майчинство. 33-годишната пловдивчанка спечели и третия си мач от квалификациите и се класира за основната схема на Australian Оpеn.

Първата ни ракета победи рускинята Маргарита Гаспарян с 2:0 сета (6:3, 7:5) и така за първи път от 2017 г. ще излезе на кортовете в Мелбърн. Тогава родната тенисистка отпадна в първи кръг след загуба с 1:6, 6:4, 1:6 от Агнешка Радванска.

Снимка: usopen.org

Пиронкова си взе почивка, за да роди своя син Александър. Тя се завърна на корта през 2020 г., като достигна до четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ и до трети кръг на "Ролан Гарос".

Първата ни ракета започна с обрат мача от квалификациите, които заради пандемията от коронавирус се провеждат в Дубай. Още в първия си сервис гейм изоставаше с 0:40, но успя да се защити, а веднага след това направи пробив. Гаспарян не изостана и отговори с пробив за 3:3.

Цвети се възползва от единствената си възможност за пробив в осмия гейм и спечели сета с 6:3.

Снимка: Instagram

Във втория сет рускинята поведе с 3:0 преди българката да изравни за 3:3. В деветия гейм Пиронкова поведе с 40:15 при сервис на рускинята, но не можа да направи пробив. Тя нанесе своя удар с брейк за 5:4. Цвети направи нов пробив след двойна грешка на съперничката и отново сервираше за място в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Тя приключи при четвъртия си мачбол след ретур в аут на рускинята.

Снимка: Twitter

Пиронкова ще играе в Мелбърн за 13-и път. Дебютът й е през 2006 г. Най-доброто й класиране е втори кръг, където е стигала осем пъти.

Освен нея в основната схема ще участва и Григор Димитров. Турнирът бе изместен с няколко седмици и ще започне на 8 февруари.