на живо

Докладът на УАДА: Допинг схемата в Русия е от 2010 г.

Обвинения за държавна подкрепа при манипулиране на допинг проби от зимните игри Сочи 2014

Независимата комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА), оглавявана от Ричард Макларън, изнесе публично своя доклад за участие на руското правителство в манипулирането на положителни допинг проби от Сочи 2014. Схемата с държавна намеса е започнала да функционира след зимните олимпийски игри във Ванкувър 2010 и е продължила поне до август 2015 г.

Разследването на УАДА сочи, че спортният министър на Русия е ръководел цялата схема за манипулиране на допинг проби.

"Министерството на спорта е ръководило, контролирало и провеждало манипулации с резултатите на спортистите и ги е подменяло с активното участие и помощта на Федералната служба за сигурност и Центъра за спортна подготовка на националните отбори на Русия в Москва и Сочи”, се казва в доклада на Макларън.

За да подкрепи обвиненията си канадския адвокат е изпратил пробите на руските атлети, състезавали се в Сочи, до антидопинговата лаборатория в Лозана, след което и до тази в Лондон, защото по гърлата на шишенцата, в които се съхранявали пробите, се забелязвали леки драскотини като от отваряне. Резултатите били категорични - абсолютно всички шишета са отваряни с цел манипулиране.

Комисията е абсолютно сигурна в достоверността на изнесените в своя доклад данни: „Аз съм напълно убеден в своя доклад. И все пак ви умолявам да го прочетете цялостно”, каза Макларън, който уточни, че московската лаборатория е криела доказателства за допинг случаи и е давала фалшиви доклади.

Бившият директор на антидопинговата лаборатория в Русия д-р Григори Родченков вече призна, че десетки спортисти са взимали допинг преди игрите, а показанията му са били взети под внимание при изготвянето на доклада.

Според Родченков най-малко 15 медалисти от Сочи са взимали забранени вещества, а също така руски спортисти са употребявали допинг и преди олимпиадата в Лондон през 2012 година, световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 година и световното по плувни спортове в Казан през 2015 година. 

Антидопинговите агенции на над 20 страни ще настояват пред Международния олимпийски комитет (МОК) в четвъртък да вземе решение за изключването на Русия от участие на игрите в Рио през август.