на живо

Джон Хигинс срази Шон Мърфи

Четирикратният световен шампион се наложи с 6:0 над „Магьосника”

Getty Images

Поставеният под номер 5 в Световната ранглиста по снукър – Шон Мърфи – загуби от Джон Хигинс в третия кръг от тазгодишното издание на „Интърнешънъл чемпиъншип”. Срещата, която бе във формат, позволяващ максимум 11 фрейма, продължи малко повече от два часа, а до самия ѝ края англичанинът не успя да промени 0-та, която съответстваше на фреймовете, спечелени от него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още в самото началото на двубоя Мърфи бе поставен в ситуация на снукър зад жълта топка и след като преминавайки през два борда пропусна да уцели групата от червени топки, кю-болът срещна синята и това бяха директни 5 точки за неговия съперник. Малко по-късно в първия фрейм последваха отново няколко ситуации на снукър, като Мърфи не успя да се измъкне в две от тях, а на втория път той не бе върнат на масата и разиграването бе продължено от шотландеца. В крайна сметка Хигинс успя да постигне брейк от 56 точки, чрез който достигна до победата в първия фрейм с резултал 76:32.

Вторият фрейм на срещата продължи около 10 минути, като при спечелени 16 точки до момента Хигинс отиде на масата и записа брейк от 74 точки, и по този начин успя да вкара в своята сметка втория фрейм при резултат 90:0. Ситуацията бе идентична и във фрейм номер три, когато при резултат 5:1 за шотландеца, той отново не позволи на Мъри да се върне на масата, реализирайки брейк от 62 точки и по този начин съумя да спечели частта за около четвърт час с резултат 1:67.

Фрейм номер четири се оказа най-заплетен и най-продължителен – 30 минути. Още в самото начало Хигинс пропусна нетрудна червена, след което Шон Мърфи успя да постигне брейк от едва 23 точки, който завърши с опит за поставяне на снукър. Шотландецът успя да се измъкне от ситуацията, реализирайки шот то нотинг през цялата дължина на масата. След постигнатите 32 точки Хигинс за втори път във фрейма не успя да реализа една наглед лесна червена топка, за която обаче трябваше да използва удължителя и да се протегне през цялата ширина на масата. Последва тактически двубой, изпълнен с размяна на сейфти удари. При един от тях Мърфи, опитвайки да се измъкне от снукър зад кафява, успя да постави съперника си в идентична ситуация. Малко по-късно във фрейма, световният шампион от 2005г. се появи на масата при изгодна за вкарване червена. „Магьосникът” не само сгреши в опита си, но също така остави Хигинс в лесна позиция за завършване на частта, с което затвърди мнението, че денят му определено е лишен от късмет. Фреймът отново приключи в полза на Джон Хигинс, като това бе единствената част, в която шотландецът не успя да реализира халф-сенчъри брейк. Резултатът в него бе 67:28.

Снимка: Getty Images

След почивката Хигинс отново бе във водеща позиция, като този път успя да реализира единствения сенчъри брейк в мача от 138 точки и за 11 минути прибави и петия фрейм в сметката си. В началото на шестата част още с първия си удар шотландецът успя да реализира граничеща с невъзможното червена топка, като все пак останаха съмнения дали ударът не бе по-скоро солидна доза от късмета, който съпъстваше Хигинс през целия мач. В крайна сметка той успя да реализира брейк от 78 точки и спечели най-краткия фрейм в срещата (9 минути), с който постигна победа в двубоя си срещу Шон Мърфи.

В другия привличащ вниманието сблъсък от деня, световният номер 4 – Нийл Робъртсън – успя да се наложи с 6:1 фрейма над Греъм Дот. Така Джон Хигинс и Нийл Робъртсън успяха да се класират за ¼-финалите на турнира, където Джо Пери ще срещне четирикратния световен шампион, а австралиецът ще се изправи срещу световният номер 1 – Марк Селби.