на живо

Без бъбреци, но с несломим дух - една гимнастичка от Нова Зеландия

Кейтрин Пейтън е боец в пълния смисъл на думата

bTV

Скромният ансамбъл на Нова Зеландия не е сред претендентите за отличията на световното първенство по художествена гимнастика в София. В една различна надпревара обаче тимът е фаворит за златните медали. Специални по свой начин, с още по-специален капитан, шестте момичета са абсолютни шампионки в живота.

23-годишната Кейтрин Пейтън тренира гимнастика от 14-годишна, част е ансамбъла, който представя Нова Зеландия на световно и като всеки друг спортист мечтае за олимпийските игри в Токио през 2020. За разлика от всеки друг обаче Кейтрин Пейтън е с диагноза бъбречна недостатъчност. 

"И двата ми бъбрека не функционират. В момента съм на периотенална диализа, която извършвам по 4 пъти дневно. Всяка една манипулация отнема по 30 минути. Ставам в 1 през нощта, после в 7 сутринта, в 1 на обед и 7 вечерта.", споделя грацията.

Снимка: bTV

Когато е на 14, майката на Кейтрин дарява единия си бъбрек и момичето преминава трансплантация. След това се записва на гимнастика, в която е влюбена от дете, и в продължение на 8 години живее нормално. Тогава обаче бъбрекът се оказва несъвместим и се налага да бъде премахнат. Вече три години момичето търси нов донор. 

Снимка: bTV

"Беше много тъжно, защото след трансплантацията имах толкова много свобода. Почувствах се ужасно, отказах се от гимнастиката за 1 година, защото мислех, че не мога да тренирам вече. Но един ден си казах – искам да се състезавам. Отидох в залата, срещнах се с треньорката ми и й казах "искам да участвам в следващото състезание след 2 седмици" и го направих.

От тогава до сега Пейтън тренира 6 дни в седмицата по 4 часа дневно наравно с останалите.

Снимка: bTV

"Доста е трудно, защото се изморявам много бързо, така че трябва да си почивам между съчетанията и да се уверявам, че не се пренатоварвам. Не е опасно, но ако не внимавам, мога да получа херния. Всъщност вече получих обаче беше малка и сега съм добре. Но наистина като цяло е безопасно.", добавя тя.

В гимнастиката състезателката намира своя начин да забрави за болестта и проблемите: "Това е добър начин да се разсея от всичко. Фокусирам се върху тренировката, съчетанията, върху това да давам най-доброто от себе си." 

За да стигне до България ансамбълът на Нова Зеландия предприема 5-седмично пътешествие, преминавайки първо през Минск и Казан за Световните купи. 

За целта Кейтрин трябва да пренесе 40 кашона с разтвор за диализа. В транспортирането им се включва целият отбор – всеки пренася по кутия, а останалите пристигат от Германия директно в Беларус.

Снимка: bTV

"Това са торбичката и течността, които изсмукват всичко вредно от организма ми и след това се източват. Ако не направя диализата, започвам да се чувствам зле. Токсините започват да се натрупват, което е много лошо. Ако не я направя в продължение на две седмици, ще умра."

Кейтрин Пейтън определено е различна, но не заради заболяването си, а заради несломимия си дух, с който вдъхновява хората около себе си и онези, които научат историята й. Самата Кейтрин обаче приема нещата по съвсем различен начин.

Снимка: bTV

"Да, казвали са ми, че вдъхновявам много хора, но аз просто правя това, което обичам. Имаме един живот, в който трябва да се възползваме от всяка възможност, която имаме. Ако обичаш нещо, трябва да се бориш за него и да го правиш. Е, аз го правя.", завършва смелата гимнастичка.