на живо

ФИФА гласува „за” или „против” световно първенство с 48 отбора

Ако бъде одобрено, предложението влиза в сила от Мондиал 2026

Getty Images

ФИФА ще гласува в сряда предложението на президента на международната футболна централа Джани Инфантино за увеличаване на участниците на световните първенства от 32 на 48.

Швейцарецът заяви, че получава “изумителна” подкрепа за плана, според който от световното първенство през 2026 г. трябва да участват 48 отбора разделени в 16 групи по три тима.  

Снимка: Getty Images

Евентуална промяна във формата би била първа от Мондиал 1998 във Франция насам. При гласуването си 37-членният съвет на ФИФА ще избира между пет опции:

Снимка: Getty Images

В предложението на Инфантино (номер 1) въпреки че броят на мачовете ще нарасне от 64 на 80, световното първенсто ще се провежда отново в рамките на 32 дни. Всеки от отборите ще играе по максимум седем мача, както досега.

Защо да се увеличава броя на участниците?

През декември президентът на ФИФА Инфантино заяви в Дубай, че световното първенство трябва да бъде „по-обхващащо”, като това според него "ще развие футбола по целия свят".

Според швейцареца „няма нищо по-мотивиращо за даден национален отбор от възможността да участва на световно първенство”. 

Въпреки че според Инфантино решението не трябва да бъде взимано от финансова гледна точка, той все пак подчерта, че смяна на формата ще донесе потенциално увеличение в приходите с над 600 млн. евро.

Кой ще спечели от увеличението на отборите и кой го подкрепя?

Очаква се голяма част от 16-те допълнителни места да са за страни от Африка и Азия. За момента Европа има 13 места на световното първенство, като се очаква броят да нарасне до 16 – по един европейски отбор във всяка група.

Снимка: Getty Images

Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се очаква да подкрепят предложението на Инфантино. Според председателя на шотландската футболна асоциация Стюарт Реган увеличението е „позитивно за по-малките нации”.

Президентът на венецуелската футболна федерация Лауреано Гонсалес пък разкри, че ФИФА планира да обедини квалификациите в Северна и Южна Америка.

„Ако при обединение увеличат броя на класиращите се от 7 на 14, бих подкрепил идеята”, заяви Гонсалес.

Кой е против смяна на формата?

Бившият нападател на Германия и „Байерн” Мюнхен Карл-Хайнц Румениге е явен противник на плана.

„В интереса на фенове и футболисти, призовавам ФИФА да не увеличава броя на отборите на световните първенства. Политиката и рекламата не трябва да са приоритети във футбола”, заяви Румениге през декември.

Снимка: Getty Images

Президентът на футболната федерация на актуалния световен шампион Германия - Райнхард Гриндел, от своя страна заяви, че увеличаване на броя на отборите може да „засили неравенството между отборите”, наблюдавано на някои големи първенства.

Европейската асоциация на клубовете, която представлява интересите на топ клубовете на Стария континент, е също против предложението. Според членовете на организацията разширен формат на световното първенство ще означава повече повиквателни на футболисти и респективно повече контузии.