на живо

Лекарят на "Лудогорец": Бомбичката на мача с ЦСКА беше хвърлена умишлено, за да ни нарани

"Не е трудно да се спаси човешки живот, стига да няма паника и организацията да е перфектна", каза един от лекарите, притекли се на помощ на Кристиан Ериксен по време на европейското първенство

Лекарят на "Лудогорец": Бомбичката на мача с ЦСКА беше хвърлена умишлено, за да ни нарани

На грозни сцени станаха свидетели футболните привърженици по време на второто полувреме на последния мач от Първа лига за годината между ЦСКА и "Лудогорец". Под пейката на гостите от Разград попадна бомбичка, която рани лекаря на клуба Валентин Великов, физиотерапевтът и резервния футболист Илкер Будинов.

Според доктор Великов, пиротехническото средство не е попаднало случайно там, а е било хвърлено с цел да има поражения за здравето на хората на скамейката. 

Снимка: Lap.bg

"Здравословното ми състояние е добро. Подобрявам се. Получих разкъсно-контузна рана в областта на задното бедро. Бомбичката гръмна точно до крака ми и в следствие от енергията ѝ получих изгаряне в задната част на бедрото. Раните ще заздравеят, болката ще отшуми. Лошото е, че за мен бомбата не беше случайна. Тя беше умишлено хвърлена под пейката с цел нараняване. На Балканите обичаме пиротехниката, но тук не говорим за случайна бомба. Тя беше втора и беше с цел нараняване. Това е най-лошото. Това трябва да променяме", каза той.

Доктор Великов призова за спиране на агресията по стадионите. Като причина за нея той посочи агресивното говорени от щабовете на тимовете, участващи в шампионата.

Снимка: Lap.bg

"За мен агресията е събудена на много по-друго ниво. Не може треньори и футболни деятели да излизат пред камери и да говорят за войни, за битки, за врагове, "Левски" са виновни, "Лудогорец" са виновни, Футболния съюз е виновен, Светият синод... Не може да будим тази агресия у феновете. Нека ги върнем на стадионите, но с показано на терена, с играта, която представяме"

Лекарят на "Лудогорец" заяви, че Илкер Будинов не е със спукано тъпанче и ще му бъдат направени още прегледи. 

Заради инцидента ЦСКА беше наказан с глоби от над 40 000 лв. и един мач без публика на трибуните.

Доктор Великов се върна и към лятото на 2021 г., когато беше един от първите, притичали се на помощ на датския национал Кристиан Ериксен. По време на мача от европейското първенство срещу Финландия той получи сърдечен арест, но благодарение на бързата намеса на лекарите, които използваха дефибрилатор, не се стигна до фатален край.

Снимка: Reuters

"Знаете, че за случая нямам право да говоря. Мога да посоча, че в такива случаи най-важна е бързата, адекватна, концентрирана намеса на екипите, без наличие на паника, последователно. Не е трудно да се спаси човешки живот, стига да се работи правилно, да няма паника и организацията да е перфектна. Българският футбол и организацията на медицинско ниво на мачовете трябва да вземе поуки. Дори до ден днешен не на всички стадиони има дефибрилатори. Мач на УЕФА не може да започне без няколко налични неща, едно от които е дефибрилатор. Имаше отлична инициатива от БФС преди време - отборите, които участваха в Европа, биваха снабдени с дефибрилатор. Ние трябва това нещо да го разпространим по стадионите. С него лесно може да спасим човешки живот", призова доктор Великов.