на живо

МОК отказа да отнеме медал на покойник

Закриха случая на починалия през 2013 г. руски борец Бесик Кудухов

За измамниците няма място в спорта. А битката с допинга става все по-ожесточена. Въпреки това съществуват граници, които не бива да бъдат прекрачвани.

До същия извод стигнаха в Международния олимпийски комитет. Организацията отказа да отнеме сребърния медал от Лондон 2012 на руския борец в класическия стил Бесик Кудухов, въпреки че при повторно изследване на пробата му бе засечено забранено вещество. Особеното в случая е, че Бесик е покойник.

В края на август се появи информация, че отличието на Кудухов все пак ще бъде отнето. МОК обаче прекрати разследването си срещу руснака, който почина на 29 декември
2013 г. в автомобилна катастрофа. И подчерта, че всичко се е основавало на слухове и догадки.

"Международният олимпийски комитет няма да лиши Бесик Кудухов от медала. Темата е приключена", се казва в изявление на руската федерация по борба. И се уточнява, че по нареждане на президента на МОК Томас Бах е създадена специална комисия. Това е и единствената официална информация.

Този случай без съмнение е първи по рода си. Всъщност как подобен казус може да бъде оформен юридически?

Когато уличените спортисти са живи, решението се взема лесно. Ако А-пробата се окаже положителна, съответният състезател може да поиска отваряне на Б-пробата или директно признава вината си. Бесик Кудухов, който посмъртно бе приет в Залата на славата в световната борба, очевидно няма как да защити правата си. И тъй като втората проба никога не е била отваряна, няма как да бъде взето окончателно решение. Ето как случаят "Кудухов" може да се превърне в важен прецедент.

В цялата история трябва да бъде споменато още едно име. Индиецът Йогешвар Дут, който спечели бронза в Лондон, предпочете да се държи достойно, вместо да хленчи за по-благороден метал. "Бесик Кудухов е голям борец, когото много уважавам. За мен човечността е преди всичко", обяви той.