на живо

Опожарената зала по спортна гимнастика на ЦСКА отвори врати (ВИДЕО)

Треньор и доброволци преобразиха забравеното от години съоръжение в призрачния комплекс "Червено знаме”

Опожарената зала по спортна гимнастика на ЦСКА отвори врати (ВИДЕО)

250 кг битум, излят по течащия от години покрив на залата. 120 кг гипсова шпакловка, измазана във вътрешността ѝ, 120 кг грунд и латекс по стените, 5 кг блажна боя за освежаване.

И още: 1 тон дунапрен, с който са напълнени траповете, 45 кв. м постлан винил, повече от 20 кв. м татами. Закупена е и охранителна система.

Чисто и просто, това е сухата статистика на един треньор с голямо сърце – Йордан Рангелов. В рамките на три месеца той сътворява чудеса в залата по спортна гимнастика на ЦСКА в превърналия се в призрачен комплекс "Червено знаме” в София.

В средата на март, в разгара на извънредното положение, залата е унищожена. Запалена от вандали, които освен, че крадат кабели от мазето ѝ, изпотрошават от злоба и малкото останало здраво от материалната база, включително купите и медалите на децата от школата.

Подкрепен от родители, приятели и доброволци, Йордан Рангелов запретва ръкави. Зарича се в името на десетките деца, които тренират в ЦСКА, да се опита да превърне съоръжението в едно по-приятно място за всички тях. В рамките на 90 дни благотворителната кампания е подкрепена от стотици, които подават ръка.

Кой, с каквото може. Някои със средства, а други с... работна ръка.

Йордан Рангелов успява.

Днес залата на ЦСКА отвори отново врати. Преобразена, освежена и светла, ухаеща на блажна боя и на ново. След сериозна дезинфекция децата също отново са на тренировки. С нови надежди и с нови мечти.

Хубавата гледка от залата обаче не може да скрие грозната истина на вътрешността. Съблекалните на малките гимнастици тънат в мизерия, тоалетните, баните, санитарните помещения и треньорските стаи пък изглеждат като от филм на ужасите. Институциите нехаят, а държавата отдавна е забравила за съществуването на тази зала.

Има хора, които помнят. И докато помнят, гимнастика в ЦСКА ще има. За хора като Йордан Рангелов и като президента на клуба - дългогодишния национален селекционер Милко Танкушев и семейството му, не всичко е пари. Трябва и сърце.

Тагове: