на живо

Пиронкова срещу Серина: Един дуел на майки за историята

Уилямс застава на пътя на българката на 1/4-финалите на US Open

Getty Images

След четири поредни победи Цветана Пиронкова продължава похода си на US Open с мач срещу бившата №1 в световната ранглиста Серена Уилямс. Българката ще търси първи успех в петия си двубой срещу шесткратната шампионка в Ню Йорк. Срещата е от 19 ч. българско време и открива програмата за деня на "Артър Аш стейдиъм".

Преди първия си 1/4-финал на Откритото първенство на САЩ, българката отстрани последователно рускинята Людмила Самсонова, испанката Гарбине Мугуруса, хърватката Дона Векич и французойката Ализе Корне. В първите си три мача българката дори не изгуби сет. Тя се затрудни най-много срещу Корне, където стигна до успеха с победа с 2:1 в мач, продължил близо три часа.

Снимка: Reuters

В четирите мача между Цвети и Серина българката е всела само два сета. Предстоящият двубой между тях е описван като сблъсъкът на майките, тъй като те са две от трите тенисистки в турнира, заедно с Виктория Азаренка, които се завърнаха на корта след майчинство. За първи път три майки стигат до 1/4-финалите в надпревара от Големия шлем.

Досега Пиронкова е стигала четири пъти до 1/4-финалите на турнири от Големия шлем, а най-доброто й постижение е полуфиналът през 2010 г. на "Уимбълдън". Ако елиминира Серина Уилямс, на 1/2-финалите ще се изправи срещу победителката от двубоя между Виктория Азаренка и Елизе Мертенс.