на живо

Политика, футбол и хулиганство - неразделни дори и в Испания

Представяме ви най-крайните фенски фракции на отборите от Примера Дивисион

Смъртта на един човек е способна да преобърне с главата наопаки дори и една от най-големите и влиятелни европейски държави. Втори ден Испания се тресе от коментари, анализи и критики, след като 43-годишен фен на Депортиво Ла Коруня бе убит при сблъсъци между агитките  на "синьо-белите", Атлетико Мадрид и най-вероятно още няколко мадридски отбора. Трагичният инцидент се разигра в столицата на иберийската държава, часове преди мача от Примера Дивисион между Атлетико и Депортиво на ст. "Висенте Калдерон".

Ако неразривната връзка между политическата ситуация в държавата и действията на най-крайните футболни фенове, които наричаме хулигани, е типична ситуация за балканските страни, то е далеч по-изненадващо, когато нещо подобно се случи в страна от Западна Европа.

По-рано днес темата бе разисквана и в испанкия парламент, а управляващите взеха решение за изготвяне на списък с най-опасните групировки на ултраси в страната. Техните членове няма да бъдат допускани до спортни събития и най-вече ще бъде ограничено присъствието им на и около футболните стадиони.

Според идеята всички групировки с хулигански наклонности няма да имат право да припарват в района на стадионите в деня на мачовете.

"Искаме да елиминираме радикалните елементи. Те нямат място на и около стадионите", заяви секретарят на спортното министерство на Испания Мигел Карденал.

Реал Мадрид и Барселона са два от клубовете, които забраниха на ултрасите да посещават мачовете в последните години и тази мярка оказа известен положителен ефект.

Представяме ви най-известните фенски организации на 20-те клуба от испанската Примера Дивисион.

1. Депортиво Ла Kоруня - "Риасор Блус" (1987)

Създадена през 1987, но се разпада през 2003 след смъртта на Мануел Риос и настъпили разногласия между членовете на фракцията. Те се завръщат няколко месеца по-късно, като обединяват старите си фенове.

2. Селта Виго- "Селтарас" (1987)

Повече от 200 души, галисийските привърженици са крайно леви и националисти.

3. Атлетик Билбао - "Хери Норте" (1981)

Баските националисти са антифашисти и антирасисти на 101%. Основани през 1981, те са влизали в конфликт с клуба на няколко пъти, заради разположението им в новия стадион.

4. Ейбар - "Ексосия Ла Брава" (2001)

Те не се определят като ултраси. 70-те члена на групировката са се отделили публично от ултрас движението. Създадени през 2001, те не се свързват с определена политическа идеология.

5. Реал Сосиедад: „Пеня Мухика” (1981)

Леви радикали, националисти. Агитирайки за независимост на баския регион, организацията е създадена по време на възхода на Реал Сосиедад, който става част от Примера Дивисион в началото на 80-те. Отношенията на феновете с клубното ръководство са нормални.

6. Еспаньол - "Бригадес Бланкиасулес" (1985)

Групировката е имала голямо влияние през 80-те и 90-те. В Корнея вече няма и следа от Бригадес Бланкиасулес. Крайно десни, техните символи вече на са на показ в областта. Членовете им вече не посещават мачове, или са част от други организации.

7. Барселона - "Боиксос Ноис" (1981)

Президентът Лапорта се обяви срещу групировката, която се появява само на някои гостувания. Той изхвърли ултрасите от Камп Ноу, след като бе обявено, че те са хвърлили монетата по Жерард Пике във Ваядолид.

8. Вияреал: „Колективо Алдеано” (2011)

Членовете на организацията не се считат за ултраси. Това е ядрото сред феновете на „жълтата подводница”, които нямат отношение към политическия живот в страната. През миналата седмица организацията прекъсна своята дейност и бъдещето й е неясно.

9. Валенсия: „Ултра Йомус” (1983)

Групата е част от феновете на северната трибуна на „Местая” от 2012 година насам. „Курва Норд” е името, което обединява всички привърженици на „прилепите”, след като вътрешни битки помежду им завършиха със съдебни дела. Ръководството на клуба се страхува от радикализация сред запалянковците.

10. Леванте: „Ултрас Леванте” (1985)

Организацията е част от по-голяма група фенове, които се славят със своето добро поведение. През 2013 бе създадена трибуна за младите фенове на отбора, които са част от Ултрас Леванте. Клубът издаде кодекс на поведение, който се спазва от всички посетители на трибуните. Използването на политически символи върху плакати е забранено.

11. Елче: Хове Елч (1982)

Мотото на фракцията е „Роден от и за Елче”. Смята се, че броят й не надвишава 50 души. Членовете й се определят за крайно десни.

12. Алмерия: Града Ховен (2009)

Създадени преди пет години "Града Ховен" се счита за най- духовитата фракция в Средиземноморието в момента. Намират се в ъгъла на картата, без определена политическа идеология.

13. Гранада: „Лос Карменес” (2005)

В организацията членуват около 200 човека. Техните места са на южната трибуна, в сектор „Колокон”. Феновете, които твърдят, че не следват определени политически идеи, винаги задават тон за песните, посветени на „бяло-зелените”.

14. Малага: „Ел Френте Бокерон” (1986)

Крайно дясна фракция. Съществува от повторното основаване на клуба. Една от организациите с най-дълга история. Членовете й седят на първите редове на задната трибуна на „Ла Росаледа”. Вече не са многобройни, както в миналото, но на мачовете присъстват между 100 и 200 човека.

15. Севия: „Бирис Норте” (1975)

Най-старата фракция в Испания. Следва крайно лява идеология. Членовете й твърдят, че клубът не ги защитава. Най-старата ултрас група е срещу действията на управляващата партия. Установена е в северната трибуна на стадион „Рамон Санчес Писхуан”. Нито един фен от фракцията не пътува за гостуването на Фейенорд от Лига Европа, поради липса на организиция и защита от клубното ръководство.

16. Кордоба: "Бригадес Бланкивердес" (1993)

Основана през 1993 от група ултраси в Кордоба. Състои се от около стотина крайно десни, които са били в основата на доста безредици в предишни години.

17. Райо Вайекано: „Буканерос” (1992)

Голям брой последователи. Крайно леви, обявили се против системата. Буканерос има повече от 700 члена в мадридския квартал „Вайекас”, които са преследвани от властите, поради изповядването на екстремно лява идеология. Участват в демонстрации, по време на които често създават безредици.

18. Хетафе: „Сините Командоси” (1994)

Групировката празнува 20-ата си годишнина. Създадена е през сезон 1993/94, когато Хетафе играе в трета испанска дивизия. Членовете й, рядко наброяващи повече от 100 души, седят в южния сектор на стадион „Алфонсо Перес” и са групирани около голямо испанско знаме.

19. Атлетико Мадрид: "Френте Атлетико" (1982)

Това е най- голямата групировка. Наброява около 4000 души, посещаващи всеки мач. Основана е преди 32 години. Крайно дясната идеология на феновете става ясна и от песните им.

20. Реал Мадрид: „Ултра Сур” (1980)

Крайно десни. В началото на сезона президентът на кралския клуб Флорентино Перес изгони фракцията от южната трибуна на „Сантяго Бернабеу”. Членовете на Ултра Сур могат да присъстват на мачовете индивидуално, но не и като група. Те организираха хореографията за дербитата в последните няколко сезона.