на живо

Седем "мъжки" момичета стоят зад успехите на българския ансамбъл

Илиана Раева, Ина Ананиева и грациите на България бяха гости в предаването "120 минути"

bTV

Илиана Раева и Ина Ананиева са двете жени, които стоят в основата на успехите на българския ансамбъл по художествена гимнастика. Грациите ни не спират да печелят медали. От началото на годината имат цели 11, а на Световната купа в София стъпиха на най-високото стъпало на почетната стълбичка цели два пъти.

Сега пред Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова е следващото предизвикателство – Европейското първенство в Израел.

Голямата цел пред ансамбъла на България остават Олимпийските игри през август. След тази състезателна година, момичетата ще тръгнат по своя път, но завинаги ще запазят ценните съвети на жените, изградили ги като колектив – Илиана Раева и Ина Ананиева. Двете бяха гости в предаването „120 минути”.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателя на Българската федерация по художествена гимнастика разкри, че на състезание винаги носи със себе си две торбички и бележка, но не пожела да разкрие тяхното съдържание. Раева обаче обясни, че вярва, че те носят късмет не само на нея, но и на момичетата.

Ананиева разказа, че лилавата кърпа, с която се появява на състезание е на Цветелина Стоянова и също вярва, че носи късмет.

Познаваме се от 30 години. Любовта една към друга, уважението една към друга, работата една към друга непрекъснато ни свързва. Това е някаква съдба, някаква карма, в този живот да бъдем толкова дълго време заедно с Ина. Тя дойде при мен, когато аз започнах първите си крачки като треньор, тогава беше на 7 години, и до ден днешен си е с мен. Учим се взаимно. Ако аз съм била треньор и съм я учила, в живота идва един момент, в който децата и учениците започват да те учат. Така че вярвам, че съм я научила, но на много неща и тя ме научи”, разказа Раева.

Снимка: bTV

Към Илиана имам едно невероятно уважение и респект до ден днешен, колкото и странно да ви звучи. Вече съм на 38 години, но като я видя и просто... се опъвам. Може би като започнахме да работим заедно за Лондон, станахме по-близки, започнахме да споделяме и лични неща. Тогава се случиха нещата”, пък разкри Ананиева.

"Златното" момиче Илиана Раева беше категорична, че сравняването на сегашното поколение с нейното е безсмислено.

Не е коректно да сравняват нашите успехи със сегашните на момичетата. Многократно съм казвала, че те са деца на своето време. Това време няма нищо общо с онова време. Гимнастиката е различна, децата са различни. Толкова нищо общо няма с това какво сме постигнали ние, просто защото сега е съвсем различна конкуренцията. Тогава имаше две държави – България и Съветския съюз. Сега има много държави. При нас имаше този момент, че на всяка цена трябваше да спечелим, но пък и ние бяхме по-различни. Бяхме устойчиви, можехме да устоим на едно такова нещо, защото сме възпитавани в една друга система и в едно друго време. Това са деца на демокрацията, с тях няма шанс никой да постигне онова, което е постигал в онова време. Успехите, които постигат тези деца, в сравнение с онова време, имат огромна стойност. Реално до момента те имат 78 медала. Това е абсолютен рекорд! Аз смятам, че е много трудно някой да постигне 78 медала, които имат до момента. Не трябва да се съпоставят нещата, много е различно. И по-важното – никак не е полезно. Полезно е само тогава, когато трябва да ги възпитаваш и да знаят историята си, да помнят историята си, да уважават историята си, за да имат настояще и бъдеще”, обясни председателя на БФХГ.

Снимка: bTV

Момичетата от ансамбъла също разкриха кое е повече в отношенията им – приятелството или уважението.

„Бих казала, че приятелството води до уважение, така че всяко от нас уважава другата и същевременно сме много добри приятелки”, каза Михаела Маевска.

Те разказаха и за натоварената им програма.

Прибирам се за Коледа, за два дни и евентуално през годината за още два дни. Семейството ми в Пазарджик винаги ми липсва, радвам се, че всеки ден ги чувам, радвам се на новите технологии, виждаме се постоянно. Така не усещам толкова липсата им. Много ме подкрепят и за тях най-важното е аз да съм добре и да се чувствам щастлива”, разказа Ренета Камберова.

Снимка: bTV

Момичетата разкриха, че мечтаят за олимпийска титла и ще тренират усърдно за нея. Грациите ни си припомниха и репортажът на Петър Бакърджиев от преди две години, когато екип на bTV засне тяхна тренировка на Белмекен.

Олимпийските игри ще са последното състезание за тази формация на ансамбъла, а след това момичетата ще трябва да решат как да продължат кариерата си.

Още не сме мислили какво ще правим, защото имаме по-важна мисия за сега!”, бе категорична Цветелина Найденова.

„Спортът винаги ще остане в нас по някакъв начин. Не познавам спортист, който да спре с професионалния спорт и въобще да приключи с всякакъв вид спорт. Интересуваме се от много неща и тепърва ще познаваме другото лице на живота”, каза Камберова.

Илиана Раева също даде насоки за живота след състезанията.

„Те са едни безкрайно осъществени момичета, те са реалните героини. Твърде малко се говори за онова, което остава зад кадър – какво преживяха през тези години. Тези момичета са едни обикновени момичета с много чувства. Ние сме имали много тежки и трудни моменти, имали сме изключителни катарзиси с тези момичета, които успяхме да преодолеем през годините и за които никой не успя да разбере, никой не чу, никой не видя. Това са съвременните героини на България. Това са истинските героини, които трябва да бъдат пример за подражание, защото те имат толкова лишения в живота си. Тук я няма онази система, онзи начин. Тук всичко е по пътя на убеждението, на любовта, на отговорността, да направят нещо за страната си, да направят нещо голямо за себе си и никой и нищо не можа да ги отклони. За това тяхното събуждане след края на кариерата им ще бъде с усмивка”, разказа Раева.

Снимка: bTV

Водещият Светослав Иванов припомни и емоционалната история на Ина Ананиева, която претърпява тежък инцидент на 8 години, по въпреки това по настояване на Раева, тя не се отказва от гимнастиката.

„Това, което тя направи, звучи за хората жестоко, но тя е изключително силен човек и ако беше вдигнала бялото знаме, аз къде отивах? Никъде! Приключвахме! Нито щях да съм сега това, което съм като треньор. Аз влязох след това в национален отбор, станахме втори на Световно първенство, така че...”, реагира емоционално Ананиева.

„И най-важното, стана един блестящ треньор на световни шампионки”, допълни Раева.

Момичетата, треньорът и председателя на БФХГ бяха категорични, че ако имаха възможност, биха изживели отново целия път на ансамбъла, дори с още повече страст и не биха променили нищо.