на живо

Шакил О'Нийл, Алън Айвърсън и Яо Минг влязоха в "Залата на славата"

Тримата са част от "Клас 2016"

Getty Images

Огромно признание получиха Шакил О'Нийл, Алън Айвърсън и Яо Минг. Тримата бивши баскетболисти бяха приети в "Залата на славата" в Спрингфилд, Масачузетс.

В емоционална реч четирикратният шампион на Националната баскетболна асоциация Шакил О'Нийл благодари на семейството си и разчуства всички с думите по адрес на баща си, който е предвидил звездната му кариера: "Знам, че баща ми е сега някъде на небето и спори с Уилт Чембърлейн, че неговият син е най-добрият център, играл някога".



Любопитни бяха думите на Шак относно бившия му съотборник в "Лейкърс" Коби Брайънт:

"Големият Коби Брайънт - човекът, който ме подтикна и ми помогна да спечелим три поредни титли, но също помогна да бъда изключен от отбора и трансфериран в Маями".

Освен с "Лейкърс" О'Нийл е вдигал трофея и с "Маями Хийт". Той приключи кариерата си с 23,7 точки, 10,9 борби и 2,3 чадъра средно на мач, което го прави един от най-ефективните играчи в баскетболната история.

Снимка: Getty Images

Не по-малко емоционален беше 180-сантиметровият Алън Айвърсън. През сълзи той благодари на семейството, съотборниците и феновете си, както и специално на треньора си в колежа - Джон Томпсън, който е спасил кариерата му, както и на първия му треньор в НБА Лари Браун, който го е превърнал от добър млад играч в най-добрия баскетболист в лигата. Бившият играч на "Филаделфия" не е печелил трофей, но във витрината си има 4 приза за най-добър реализатор и един за най-полезен играч.



Айвърсън със сигурност усети, че е циментирал легендарния си статус, когато по време на речта си чу скандирания "MVP" (Най-полезен играч).

Снимка: Getty Images

Третият най-висок баскетболист играл някога в НБА - Яо Минг, също не пропусна да спомене родителите си в своята реч. Той благодари и на целия отбор на "Хюстън Рокетс" за всичко, което са направили за него. През 2002 г. 229-сантиметровият Минг стана първият азиатец, избиран под номер 1 в драфта на НБА.

Снимка: Getty Images

Освен тях, в "Залата на славата" бяха приети още звездата от женския НБА Шерил Суупс, треньора на колежанския отбор на Мичиган Том Ицо и собственика на "Чикаго Булс" Джери Рейнсдорф. Посмъртно бяха удостоени съдията Дарел Гаретсън, първият афроамерикански треньор в професионална лига Джон Маклендън, бившият играч в НБА и АБА Зелмо Бийти, както и Къмбърленд Поузи, който е част и от "Бейзболната зала на славата".