на живо

Смяна на караула (ВИДЕО)

Стефанос Циципас даде сериозна заявка за бъдещето

Getty Images

Стефанос Циципас стои в средата на корта. Не може да повярва какво се случва. Публиката на "Род Лейвър Арина" е раздвоена... Роджър Федерер, всеобщият любимец, маха за довиждане, а един 20-годишен грък се класира за първия си 1/4-финал на турнир от Големия шлем.

Пред екранa в "Мелбърн парк" тези, които нямаха късмета да се сдобият с билети за мача, не остават равнодушни към неистовата радост на голямата гръцка група, чията подкрепа се чува дори на корта.  

В неделя Циципас елиминира Федерер след 3:1 сета и записа най-големия успех в кариерата си... защото победи своя идол.

Днес той се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия след успех над Роберто Баутиста Агут и продължава да мечтае... 

Снимка: Getty Images

Но мачът за историята е този срещу Маестрото. Защото така започват всички хубави приказки.

"Аз съм най-щастливият човек на света", едва намира думи талантът, а легендарният Джон Макенроу, който му взима интервю на корта, е повече от категоричен: "Наблюдавате смяната на караула!"

И вероятно ще се окаже прав. Поне изгледите са налице.

Скоро ще се навършат 18 години от края на доминацията на Пийт Сампрас на "Уимбълдън". Ера, която приключи заради един дългокос тийнейджър - Роджър Федерер.

Снимка: Getty Images

Приликите между носителя на 20 титли от Големия шлем и Циципас са необичайни. До тази година 20-годишният гръцки феномен не беше печелил мач на "Аустрелиън Оупън". Точно както 19-годишният Федерер преди серията си на "Уимбълдън" през 2001-а. И двамата заемат 15-о място в ранглистата и са спечелили по един трофей. И двете значими победи идват в четвъртия кръг.


Сампрас, който тогава е на 29, се отказва година по-късно след триумф на Откритото първенство на САЩ. На 37, Федерер знае, че краят не е далеч, но със спечелването на три титли от Шлема през последните две години, се намира много по-близо до върховата си форма, отколкото американецът през 2001-а.


"Стефанос се справя страхотно през последната година и половина. Победи Новак Джокович в Торонто, играчи като Кевин Андерсън и Александър Зверев, а сега и мен тук... така се прави, ако искаш да преминеш в следващото ниво", смята 6-кратният шампион на "Аустрелиън Оупън".

Снимка: Getty Images

За място на финала в Мелбърн Циципас ще спори с победителя от мача между Рафаел Надал и Франсис Тиафо. И дори австралийската му приказка да не продължи до края, то едно е сигурно... сувлакито "Циципас" има истински потенциал да излезе извън рамките на гръцките ресторанти и да стане любимо на хората по целия свят.