на живо

Ватанабе: Променяме правилника, за да направим художествената гимнастика по-популярна (ВИДЕО)

Президентът на ФИГ е специален гост на Световната купа в София

Ватанабе: Променяме правилника, за да направим художествената гимнастика по-популярна (ВИДЕО)

Моринари Ватанабе е деветият президент на Международната федерация по гимнастика и първият от Азия. Той заема поста през 2017 г., наследявайки Бруно Гранди, управлявал централата в продължение на 20 години. През 80-те години на ХХ век провежда специализация в Националната спортна академия в България. Страстен привърженик на българската школа, той признава, че знанията е черпил от легендарната Нешка Робева. Удостоен е със званието Почетен професор на НСА.

Снимка: Facebook

Ватанабе е официален гост на първата за сезона в художествената гимнастика Световна купа. Тя се провежда в София, като у нас са част от най-добрите гимнастички в света! Президентът на ФИГ заяви, че има пълно доверие на българските организатори и е доволен, че именно тук, в любимата му София, се провежда едно от най-важните състезания в олимпийската година.

"В България видях, че духът и страстта са големи.", споделя Ватанабе пред bTV.

"Учих художествена гимнастика в България от Нешка Робева и знам каква е същността на художествената гимнастика, много е важна именно художествената част."

"Гимнастиката идва от сърцето и техниката не е най-важното нещо. Забелязахме, че техническото ниво се е покачило. Според мен трябва да намерим баланс. Техниката и художествената част са много важни. Ако имаме и двете на високо ниво, ни очаква по-светло бъдеще в художествената гимнастика", категоричен е той.

Снимка: Facebook

"Бившият президент бе запознат повече с другата гимнастика. Според мен нормалната гимнастика и художествената гимнастика са напълно различни. Художествената част трябва да бъде оценена с по-висок резултат."

Ватанабе заяви, че като президент на ФИГ промяната в правилника е сред големите му приоритети, защото спортът трябва да стане по-разбирам за масовата аудитория.

"Сега създаваме нов правилник, който се обсъжда повече от година. На мнозинството е трудно да се угоди. Ако слушаме мнозинството, няма да можем да се развием. Става въпрос за трите най-добри държави, именно те знаят какво трябва да се направи, за да се подобри правилникът. По-голямата част от страните са на сходно ниво. България, Русия и Италия са топ 3, те са държавите които трябва да мислят кой е най-добрият начин за бъдещето на този спорт."

"Аз се опитах, както в спортната гимнастика, да работим върху компютърните резултати. В художествената гимнастика оценката също може да бъде направена от компютъра, но това се отнася за техническата част. Докато артистичната част е много трудно да се оценява с компютърната оценка."

Снимка: Facebook

"Само 80% от художествената гимнастика може да се оцени от компютъра, а за останалите 20% трябва да обучим нашите съдии. Важно е да имаме оценката на компютъра за тези 80%".

"Това е много красив спорт. Искам художествената гимнастика да бъде по-популярна, но ще трябва да направим така, че да стане по-разбираема. Всички трябва да бъдат доволни от оценката. Това е най-важното. Ако това не може да се направи, ще трябва да бъдат отстранени от олимпийските игри.", каза още Ватанабе.