на живо

Иван Боянов: Срещите ми с братя Пулеви са истории за внуците (ВИДЕО)

Не мисля, че това ще бъде лебедовата песен на Кубрат, смята авторът на „В ръкавиците на Кобрата“

Иван Боянов: Срещите ми с братя Пулеви са истории за внуците (ВИДЕО)

Като истории, които един ден ще разказва на внуците си. Така определи своите срещи с Кубрат и Тервел Пулеви журналистът Иван Боянов. Авторът на филма "В ръкавиците на Кобрата" от 2018 г. бе първият гост в специалната ни студийна програма преди битките на братята в Коста Меса (Калифорния, САЩ), които bTV и btvsport.bg ще излъчат на 15 декември пряко от 05:00 ч.

Според Боянов, това няма да бъде лебедовата песен на Кубрат, въпреки напредналата му спортна възраст - 42 години. Причините: професионализмът, дисциплината и опитът на по-големия от братя Пулеви, който на два пъти се боксира за световната титла и бе на крачка от върха в тежката категория.

"Мисля, че всеки човек, който е прекарал време с братя Пулеви, основно може да го свърже с усмивки и майтапи. Наистина тяхната компания е много зареждаща. Освен страхотни спортисти от гледна точка на дисциплина - това, което правят в залата, винаги може да се намери и забавният нюанс. Това е и една от причините, заради които се държат толкова живи - участват в различни неща и инициативи извън бокса, но успяват да запазят тази здрава форма. Срещите ми с братя Пулеви са истории, които ще разказвам на внуците.", започна Боянов в специалното ни студио с водещ Илия Илиев.

"Победих Кубрат на плуване, не бях изненадан. Той е спортист, който иска да печели във всяко нещо, в което се включва. Силно вярвам, че това е истинският спортен дух, който човек трябва да има. Винаги да вярваш в себе си. Тези две момчета, благодарение и на баща им - великият Венко Пулев, са успели да имат това чувство и знания, че могат да постигат мечтите си. Това е свързано с тренировките по мазата, с хилядите изчетени книги."

"Кубрат още преди много години мечтаеше да се изправи в сблъсъци за световната титла. Историята показа достатъчно красноречиво, че той го направи не един път... След загубата си от Владимир Кличко, той получи много критики в България, според мен несправедливи, че е паднал от най-добрия боксьор в света."

"Филма "В ръкавиците на Кобрата" заснехме именно по време на подготовката на Кубрат за двубоя с Хюи Фюри в Арена Армеец в София. Той беше по-мотивиран отвсякога, вярваше в себе си и впоследствие успя да се изправи срещу едно друго огромно име в бокса, каквото безспорно е Антъни Джошуа."

"Слушах днес и американски колеги, които говорят за този двубой. Те обръщаха внимание на възрастта на Кубрат, който е на 42 години. Но аз не мисля, че ако постигне успех, това ще бъде неговата лебедова песен в бокса. Познавайки братята Пулеви, ако те имат желание, защото в днешно време да си на 42 не като преди години, а и опитът е важен. Не мисля, че това е последният мач на Кобрата. Ако реши да се отказва, ще го обяви."

"Гледах последния му мач - загубата от Дерек Чисора. Да не звучи, че съм пристрастен, защото съм българин и защото Кубрат е на ринга, но за мен решението тогава не беше справедливо. Даже първият съдия отсъди 116-110 за Кубрат Пулев, а при другите беше по-малка в самите точки. Много е важно да се знае, че когато един съперник се боксира на чужда земя, трябва да е изключително категоричен, за да отиде победата при него."

"Сега Тервел излиза срещу американец. Съперник с обратен гард е труден. Чисто като зрител е изключително атрактивно да гледаш Тервел Пулев на професионалния ринг. Той е доста по-агресивен, докато Кубрат понякога е доста по-предпазлив. Силно се надявам, че Тервел е фаворит, въпреки че се изправя срещу представител на домакините."