на живо

Петър Лесов: Кубрат и Тервел попаднаха в точното време на точното място (ВИДЕО)

Легендарният боксьор е поредният гост в специалното ни студио

Петър Лесов: Кубрат и Тервел попаднаха в точното време на точното място (ВИДЕО)

Най-младият българин олимпийски шампион. Да покориш Олимп на 19. Боксовият Паганини. Това е неповторимият Петър Лесов - поредният гост в специалното ни студио, посветено на галавечерта с участието на Кубрат и Тервел Пулеви, която можете да гледате на 15 декември (петък) от 05:00 ч. пряко по bTV, както и на btvsport.bg.

Дългите пръсти като на пианист предполагат Лесов да се насочи към изкуството, но той избира да сложи ръкавици и да нанася тежки удари на ринга. И решението му е вярно. На Олимпийските игри в Москва през 1980 г. 19-годишният Петър от България се превръща в сензация. Напук на всички очаквания, Лесов става олимпийски шампион – най-младият българин, спечелил олимпийско злато в цялата ни история.

Шеметното начало на кариерата приключва твърде рано, едва на 24. След две спечелени европейски титли, тежко заболяване принуждава Лесов да се сбогува с боксовите ръкавици. Поне засега.

След завръщане за единични срещи при професионалистите, талантът от Раковски слага край на своята боксова кариера. Само за да намери новото си призвание – да бъде треньор. Започва работа в ЦСКА, а в годините като наставник в националния отбор допринася за развитието и на Кубрат Пулев в подготовката за участието му на Oлимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Най-големият си треньорски успех постига през 2009 г., когато извежда Детелин Далаклиев до световната титла – последната за България до ден-днешен.

В последните години помага на девическия национален отбор, като и работи индивидуално с първата ни световна шампионка по бокс за жени – Станимира Петрова. Именно с нея Лесов се надява да сбъдне своята голяма мечта – да стане олимпийски шампион както като боксьор, така и като треньор.

"Братя Пулеви ненапразно заминаха за Америка да се готвят. Там най-важният фактор е спаринг партньорът.", заяви Лесов за грандиозната галавечер в Коста Меса.

"Тежките категории винаги са предпочитани за професионалния бокс. Мисля, че попаднаха в точното време на точното място. Не съм съгласен, че Кубрат е трябвало да започне на 18-19-годишна възраст. Това е нож с две остриета и можеше да приключи и много по-бързо, ако се паднеше срещу някой добър боксьор."

"Давам пример с Марвин Фрейзър - сина на великия Джо Фрейзър. Станахме заедно световни шампион на 18 години. Неговият син играеше абсолютно по същия начин, отказа ги всичките. После го хвърлиха на 19 години директно за световна титла да играе. Два нокаута и така приключи.", допълни легендата.

В ранните часове на петък Кубрат ще се изправи срещу Анджей Вавжик. Кобрата не се е боксирал от лятото на 2022 г., когато отстъпи на Дерек Чисора в Лондон. На професионалния ринг балансът му е 29 победи и 3 загуби.

Съперникът му Вавжик е с актив от 34 победи и две поражения в кариерата си. 36-годишният поляк е висок 195 см. Една от загубите на Вавжик е през 2013 г. срещу руснака Александър Поветкин, когато бе нокаутиран.

Зала "Хангара" в Коста Меса е добре позната на Кобрата. Той победи там Богдан Дину, а след това постигна още две победи на американска територия срещу Райдъл Букър и Джери Форест. Последната среща беше през май 2022 г.

Именно в "Хангара" около мача си с Дину Кубрат се запозна с репортерката Джени Суши, а по-късно беше обвинен от нея в сексуален тормоз и изтърпя наказание.

На 15 декември Тервел Пулев ще се бие с коварен противник - Дионардо Майнър (6 победи, 2 с нокаут, 3 загуби и 2 равни).

Американецът е с обратен гард. Той е на 34 години и живее в Тексас, но е от Калифорния. Въпреки че активът му не е толкова впечатляващ, успя да изненада трима непобедени боксьори и да ги надиграе убедително.

Това ще е четвърти американски противник при професионалистите за бронзовия медалист от Игрите в Лондон през 2012 г.

В предишния си мач, отново в Коста Меса, по-малкият брат от прочутата боксова фамилия счупи ребро, но въпреки това нокаутира Джоел Ходжгрийн.