на живо

Александър Гавалюгов пред bTV: Играя с Везенков в лятната ботевградска лига (ВИДЕО)

Мечтая да го последвам в НБА, признава юношата на Балкан в подкаста "За спорта без клишета"

Александър Гавалюгов пред bTV: Играя с Везенков в лятната ботевградска лига (ВИДЕО)

Българският баскетболен талант Александър Гавалюгов е поредният гост в подкаста на bTV - "За спорта без клишета".

Той ще продължи кариера си в NBA Academy в Канбера, Австралия.

Преди това юношата на Балкан Ботевград ще играе на европейското първенство за момчета (U18) дивизия "Б", което ще се проведе в Матозиньош, Португалия (21-30 юли). България ще бъде в група "D" със състава на домакините и още Белгия, Латвия и Швейцария.

Говорим за Александър Везенков, Балкан, НБА, семейството, кмета и гените, които е наследил.

"Първоначално не знаех за тази академия, че въобще има НБА академии по света. Зимата разбрах, че имат интерес към мен. Имахме няколко разговора, те искаха още тогава да ме поканят, но аз имах ангажимент с Балкан. Първо е Балкан, след това всичко останало.

След края на сезона отидох за една седмица с майка ми. Дадоха ми две седмици почивка след европейското и след 15 август ще замина. Обичам свободата, въображението, усещането сам да създавам ситуация, извън системата. Затова избрах Австралия", разказва Сашо.

Закърмен е от бебе с оранжевата топка - дядо му е легендата Венци Славов, майка му е Стефка Славова - бивша национална, а баща му е Иван Гавалюгов - бивш баскетболист на Балкан, шампион и шеф на клуба, а понастоящем кмет на Ботевград.

"Баща ми идва с мен понякога в залата. А когато не е с мен, ме гледа на камерите. Ако не съм се раздал достатъчно ми звъни и казва: "Ела в общината". Отивам и следва разбор, който продължава час-два. Като чуя "Ела в общината", нямам извинение", с усмивка разказва наследникът на баскетболната фамилия.

А освен с баща си, той тренира и с Александър Везенков. И даже си имат лятна ботевградска лига.

"Той е страшно трудолюбив и талантлив. Искам да го последвам в НБА. Играем в Ботевград. В един отбор сме. Или правим нещо по двойки. С още някои играчи от НБЛ, местни момчета - Мартин Маринов, Николай Маринов, Николай Грозев, Иван Лилов, Илиян Пищиков и други. Играем 4 на 4 или 5 на 5, зависи колко сме. Забавляваме се и е интересно", казва Александър.

Той тренира с три формации на Балкан, а играе за 4. Сутрин става в 9,30, отива във фитнеса, после тренира до 11.30. Ако остане индивидуално да стреля, е в залата до 12. Прибира се - обядва, почива и в 5 ч. отново е под коша. Тръгва си в 9. И така почти всеки ден.

"Дискотеките не ме влекат. За мен е важно в залата какво се случва. Нямам свободно време. Социалните мрежи ми отнемат малко време, но не ми пречат. Играе плейстейшън, няма как. Дистанцирам се от партита и нощния живот. Излизам с отбора само по повод, на вечеря и стоя до 22.30-23.00 най-късно.

Да не вземе да ми хареса. Има истории за редица таланти, които са имали огромен потенциал и са били по-добри от мен, но животът им е тръгнал в друга посока и сега никой не ги помни", казва 17-годишният баскетболист.

Какво споделя още той за кенгурата в Австралия, за Стив Неш, любимият Партизан и математическата гимназия в Ботевград - чуйте цялото интервю във видеото.

Снимки: Евгений Милов

Спортния ни подкаст може да намерите още в официалния канал на bTV Media Group в Youtube - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify: https://open.spotify.com/show/0n1MulTVKNQ4mrMqORO4ap, в Apple: https://apple.co/3EuhDCN и Google Podcasts: https://bit.ly/3G5f2jQ.