на живо

Bag. Bulgarian Bag: Торбата, с която тренира Холи Бери

Иван Иванов пред bTV: Пазя децата далеч от телефоните и ги уча на дисциплина и уважение

Bag. Bulgarian Bag: Торбата, с която тренира Холи Бери

Сигурно сте чували за Bulgarian Bag. А, ако не сте - ще ви разкажем в епизод №59 на подкаста "За спорта без клишета".

Българската торба е измислена от бившия състезател по класическа борба и настоящ треньор Иван Иванов.

Роденият през 1968 г. в Гурково Иванов е носител на пояса "Никола Петров", световен вицешампион от 1994 г., а на олимпиадата в Атланта през 96-а завършва на пето място.

След това е е поканен специално от Американската федерация по борба и започва работа като помощник-треньор в олимпийския тренировъчен център в Колорадо Спрингс.

Иванов изобретява Българската торба в търсене на нови методи за тренировка, които да представи на състезателите си. Първата е създадена в България през 2005 г., след което успява да я патентова в САЩ и Европа.

Уредът става изключително популярен, благодарение и на бума на новите занимания както от големи шампиони, така и от обикновените хора. Българската торба е перфектна за по-динамични функционални тренировки, точно както я използва и грандамата на Холивуд Холи Бери.

Иван Иванов е специален гост на Петър Бакърджиев в подкаста на bTV "За Спорта без клишета".

"Много хора ми даваха съвет да я кръстя по друг начин, за да правя повече пари. Нямаше как да стане, никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Тя се произвежда само в България. Не е просто да се направи, разбира се. Всичко трябва да се мисли от хора, които са навътре в спорта", разказва Иванов. Горд е, че борците са много задружни и винаги са за пример.

Всъщност името не е измислено лично от българина, а от американски спортисти и треньори, които са работили с Иванов, за да се свързва изобретението с него и работата му. Идеята за Българската торба идва от начина, по който овчарите носят на врата си агнетата по Гергьовден.

Самата торба е изработена от кожа, а вътре е пълна с пясък, метални дробинки и текстилни материали.

Използва се не само от борците, но и в почти всички бойни спортове. Вече е много подходящ е за любителите на фитнеса и кросфита.

Иванов е назначен за главен мениджър на американската класическа борба през миналата година. Приема с голяма охота предложението, но малко по-късно си тръгва. "Отидох с идеи и цели.

Бях наясно с целия процес, а не някой да ми казва - това да, това - не.. Исках аз да позиция и трябваше аз да ръководя. После това - да, това - не. Трябваше да реша дали мога да се справя в тази обстановка, ако не мога сам да взимам решенията. Не ми се даде тази възможност.

Имах план как да върна американската класическа борба на световната сцена отново. След Златната купа през 2007-а всичко тръгна надолу", разказва пред bTV Иванов.

"За да успееш като треньор, трябва да можеш да обичаш това, което правиш, да помагаш на другите, да си щедър, да имаш чувство за хумор... Всяко ниво е различно - най-малките имат нужда от едно, търсещите високи резултати - от друго. Най-лесно се работи с фитнес инструкторите, които знаят какво искат", допълва бившият национал.

За обичта му към България, каква е рецептата за добър бизнес и как защо държи децата си далеч от телефоните в Америка - вижте още във видеото.

В официалния канал на bTV Media Group в Youtube, в който може да влезете само с един клик на мишката - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify: https://open.spotify.com/show/0n1MulTVKNQ4mrMqORO4ap , в Apple: https://apple.co/3EuhDCN и Google Podcasts: https://bit.ly/3G5f2jQ.