на живо

Румяна Нейкова на 50: Откраднаха ми българското знаме в Пекин (ВИДЕО)

Къпала съм новороденото си бебе в присъствието на допинг ченгета, признава легендата, която днес става на 50

 

За всяко нещо в живота Вселената избира най-точното време. И така, точно преди година, bTV отправи покана към Румяна Нейкова да бъде сред първите гости в чисто новия тогава подкаст „За спорта без клишета“.

И тя прие да отбележим заедно рождения ѝ ден на 6-и април. Гостуването обаче пропадна, поради внезапни здравословни проблеми на легендата. След това натоварената програма и постоянни отсъствия от София и страната на един от най-великите спортисти в историята на България съвсем разми идеята.

ЕДНА ЗАКЪСНЯЛА СРЕЩА

За да дойде отново 6-и април.

Руми Нейкова става на 50 в четвъртък“, тези думи на уеб редактора от btvsport.bg Надежда Кожухарова по време на традиционната следобедна оперативка на спортната редакция във вторник (4.04), буквално удари всички ни като ток.

Специално за bTV Румяна Нейкова извади медалите от сейфа

Светкавично набрахме Нейкова по телефона с нова покана. Шансовете ни тя да си бъде в София точно на своя празник бяха нищожни, но съдбата този път беше на наша страна:

„Идвам“, отсече гребкинята.

Днес е 6-и април, а на този ден, навръх своя 50-и юбилей, в редакцията да ти дойде на крака човек, донесъл неизмерима слава на България, си е благословия. Стъпваме край нея като в памукови полета и летим от чест и щастие, че този миг е наш. Повеждам я през нюзрума и я качвам в едно от любимите си работни кътчета – студиото на подкаста.

Цял един живот, две десетилетия кариера, събрани в един една огромна, тежаща 20 кг торба – с нея пристигна Румяна в bTV, а тези 20 кг всъщност е всичко, което тя даде на гребането и всичко, което гребането ѝ даде на нея – нейните медали от първия до последния ден в онзи великолепен скиф, с който тя летеше по каналите из целия свят.

Велик момент: Руми Нейкова е олимпийска шампионка в Пекин

„Реших да ви донеса всички медали. Специално заради вас ги изрових от сейфа“, казва жената, завоювала три олимпийски медала – златен, сребърен и бронзов, но не в тази конфигурация, а спрямо конфигурацията на Божията воля:

първо дойде горчивото сребро в Сидни 2000, където българката беше жестоко ограбена във финала, след което стигна до бронз в Атина 2004, но само, за да продължи напред към заветната мечта и златото в Пекин 2008.

Тагове:

Емил Нейков