на живо

Може ли Александър Везенков да бъде новият Кауай Ленард?

Трансферът на българина вдъхва надежда на Торонто

Може ли Александър Везенков да бъде новият Кауай Ленард?
 
През 2019 г. новият отбор на Александър Везенков - Торонто, спечели първата си шампионска титла в НБА с победа в 6 мача над Голдън Стейт.
 
Тогава привличането на крилото на Сан Антонио Кауай Ленард година по-рано изглеждаше като най-успешният трансфер в историята на Раптърс. През шампионската кампания на канадците "Шипката", както често е наричан, стана MVP във финалите за втори път в кариерата си. 
 Скоро обаче последва нов трансфер и след един сезон в Канада, двукратният шампион в най-силното баскетболно първенство в света, беше част от отбора на ЛА Клипърс.
 
През петте сезона след историческия първи триумф на Торонто само на два пъти отборът успя да продължи към плейофната фаза.
Снимка: Facebook
Причина за това може би е отсъствието на толкова класно тежко крило като Кауай.
 
Тук може да се намеси Спортист номер 1 на България за 2022 и 2023 година Александър Везенков. Към Скоти Барнс, който стана част от All-Stars отбора за 2024 г., и Имануел Куикли, който бе привлечен в началото на календарната година, сега се присъединява най-добрият играч в Евролигата за 2023 г. 
 
 
В началото на годината тимът се раздели с Паскал Сиакъм, който трябваше да влезе в големите обувки на Ленард. Крилото, което прекара 8 години в Торонто, беше в центъра на плановете за бъдещето на отбора, но решението на треньора Дарко Раякович бе да заложи на младоците. Точно Раякович е причината Везенков да предпочете канадците пред завръщане в Европа, спекулират някои.
 Former EuroLeague MVP and Sacramento Kings forward Sasha Vezenkov will continue his career in Toronto pic.twitter.com/3NmxjbNuHQ
 През изминалия сезон Барнс реализира средно по 19,9 точки с 47,5% успеваемост при стрелба, 8,2 борби и 6,1 асистенции, а Куикли 18,6 точки при 42,2% стрелба, 4,8 борби и 6,8 асистенции. Въпреки че постижението на Саша през изминалата кампания далеч не е толкова впечатляващо не бива да забравяме на какво е способен.