на живо

Г-н Незначителен: На 3 секунди от вечността (ВИДЕО)

Брок Пърди е заобиколен от милионери, но още живее със съквартиранта си

Г-н Незначителен: На 3 секунди от вечността (ВИДЕО)

Само три секунди го деляха от триумфа в Super Bowl. Липсваше му съвсем малко, за да го постигне. Брок Пърди загуби най-важния мач за сезона, но все пак може да се гордее със себе си.

Професионалният път на този недостатъчно оценен състезател по американски футбол в тима на Сан Франциско Фортинайнърс е впечатляваща житейска история за това как човек никога не бива да се отказва. Пърди със сигурност ще следва същото това правило и сега, когато отборът му се размина на косъм от победа над Канзас Сити Чийфс.

Светът на спортните звезди е пълен с прякори, които спират дъха.

Така например, баскетболистът Джонсън е известен сред феновете като Меджик Джонсън, боксьорът Тайсън е Железния Майк… От друга страна, младият състезател от Аризона Брок Пърди започна своята кариера под псевдоним, който в никакъв случай не всява страх, а тъкмо обратното.

Пърди получи прякора г-н Незначителен.

В Националната футболна лига (NFL)професионалната лига по американски футбол на САЩ – така наричат онези състезатели, които по време на годишния драфт се присъединяват последни към състава на лигата.

Пърди попада в редиците на Сан Франциско Фортинайнърс (накратко 49ърс) през 2022 г., като последно попълнение под номер 262.

Историята му можеше да приключи дотук, но две години по-късно се случва нещо, което е трудно за вярване. От един незначителен аутсайдер той се превръща в истинска звезда.

Като централна фигура, младият играч сензационно успя да изведе своя тим до Super Bowl, само на крачка от абсолютния връх.

Всъщност, от успеха го деляха едва няколко секунди.

В крайна сметка това не се получи – в продълженията на мача, с резултат 25:22, Канзас Сити Чийфс надви отбора на Пърди, чиято формация се състоеше от най-добрите играчи.

И все пак той също получи аплодисменти – той, г-н Незначителен, за когото до скоро казваха, че в нищо не е достатъчно добър.

Той, който в сравнение с останалите играчи в тима получава най-ниското възнаграждение.

Той, който е заобиколен от милионери, но сам все още живее със съквартиранта си.

Той, който сред навъсените колоси се откроява със своята усмивка на безгрижно младо момче, което сякаш излиза от залата за танци.

Той, без когото 49ърс никога нямаше да стигнат толкова далеч.

Куотърбекът е най-важната позиция в американския футбол, подобна на генералската в състава на въоръжените сили.

Задачата на този състезател е да направлява играта, да води нападението и да ръководи съотборниците си. Но когато преди две години Пърди за пръв път се присъедини към тима на 49ърс, на тази позиция бе едва 4-ти избор. Можеше ли някой тогава да предположи, че той ще се прослави като знаменитост на Сан Франциско?  

По онова време изглеждаше по-вероятно, че той изобщо няма да си извоюва стабилно място във формацията и ще предпочете да се върне у дома, за да работи в семейния бизнес с джакузи.

Но в онзи момент, ситуацията в състава на 49ърс заприлича на истинска гореща вана: започна с контузия на първия куотърбек Трей Ланс, последвана от тази на Джими Гарополо, който притежаваше всички предпоставки за една звездна кариера – не само бързи крака и точна ръка, но и усмивка на холивудски красавец.

По това време Пърди вече беше трети на опашката, така че треньорите избраха него.

Феновете се хванаха за главите, съотборниците му сведоха поглед, а собственикът на клуба не си спести множество хапливи забележки.

Прословутият със своето вътрешно спокойствие млад играч с непоклатима вяра в Бога и в способностите си изглеждаше, че най-малко от всички се безпокои от тази нова ситуация. Той просто се изправи и стъпи на терена. И така започнаха да се случват неочаквани неща.

Сан Франциско, с Пърди във формацията, изведнъж спечели седем поредни мача и се наложи с 35:7 над Тампа Бей Буканийрс, въпреки участието на легендарния им играч Том Брейди.

Контузии прекъснаха преждевременно сезона за дръзкия новобранец, но днес всичко е различно. Той вече за никого не е г-н Незначителен, нито дори за ръководството на 49ърс, чийто членове взеха решение да сменят и позициите на Ланс и Герополо, показвайки, че бъдещето принадлежи на момчето, което идва на тренировки със старата си Тойота.

Това предположение не се оказа погрешно.

През тазгодишния сезон Пърди доминираше в няколко статистики на NFL, а в плейофите допринесе за елиминирането на Грийн Бей и Детройт.

Поражението на втория от споменатите отбори се вписа в спортните хроники с неочаквания си обрат: до полувремето Сан Франциско губеше със 17 точки от Детройт, но в крайна сметка завърши с победа 34:31, която до голяма степен се дължеше на безпрецедентната смелост на Пърди в ключовите моменти от мача.

"Не съм правил нищо безразсъдно, винаги съм рискувал в рамките на разумното", казва той. Честно казано, именно това е въпрос на лично мнение - той очевидно обича да предлага решения, които другите биха сметнали за неистово опасни.

Понякога това работи, но понякога не.

В мача срещу Детройт се получи.

И така Пърди стана третият най-млад куотърбек в историята, който успя да изведе отбора си до Super Bowl.

"Никога не съм бил най-едрият, най-бързият или най-силният", казва той. „Винаги е трябвало да се боря здраво за всичко, което съм постигнал. За щастие, Бог винаги ми е давал възможности. Оставям съдбата си в неговите ръце. Той е този, който ме е довел там, където съм сега.“

Той все още трябва да доказва, че всичко това не е само случайност или едно щастливо стечение на обстоятелствата. И до днес.

В известен смисъл, самият той допринася за това, тъй като не се държи като звезда.

На пръв поглед Пърди е все още едно обикновено младо момче, чиито родители не следят мачовете му от ВИП зоните, а като обикновени зрители.

Въпреки че в сравнение с връстниците си печели доста добре, той предпочита да живее със съотборника си Ник Закел вместо в собствена луксозна вила. Двамата са известен тандем - вечер се забавляват, гледайки мафиотски филми или играят настолната игра "Заселниците на Катан", а на закуска се разсмиват взаимно, като имитират треньорите си или „Спондж Боб“.

Но ергенският начин на живот на Пърди скоро ще свърши.

През март той ще напусне тази квартира, защото го очаква сватба с привлекателната волейболистка Джена. Като сватбен подарък той първоначално искаше да ѝ подари победа на Super Bowl, но както вече знаем – това не се получи.

Въпреки че в понеделник вечер тази възможност изглеждаше напълно реална, когато брилянтният тъчдаун пас на Пърди тласкаше Сан Франциско към историческия триумф.

Но тогава се намеси куотърбекът на противниковата страна, легендарният Патрик Махоумс. Три секунди преди края на оувъртайма той намери свободния Мекол Хардман в крайната зона с един точен пас, което напълно промени изхода от мача.

Жалко. Приказката за Пепеляшка от Аризона можеше да има един много щастлив край.

И все пак може някога да се случи.

Въпреки че със сигурност все още има много хора, които не биха заложили на това.

„Когато влезе в редиците на НФЛ, също никой не вярваше в него. Дори и аз“, признава бившата звезда на американския футбол Крисчън Пондър. „Оттогава насам той доказа на всички ни колко погрешно мнение сме си съставили за него. Всички осъзнахме, че не си заслужава да го подценяваме като играч.“

Защото истинските бойци понякога имат лице на момче от танцова зала.

Защото с Божията помощ дори г-н Незначителен може да бъде шампион.