на живо

За теб, батко! (ВИДЕО)

Иван Димов, който преследва второ европейско злато в името на своя брат

За теб, батко! (ВИДЕО)

Най-силните понякога се налага да пораснат твърде рано. Иван Димов – едва на 9.

Докато кротко се прибира от училище в дома си в Сопот, вижда как внасят тялото на брат му, който е в безсъзнание, след като е претърпял катастрофа. Тогава третокласникът Иван разбира, че детството му е приключило.

"Бях в шок. Тогава нонстоп ревах. 2-3 дни не ми се ходеше на училище. Само седях при него и го гледах. След катастрофата беше около месец в кома. И се наложи да му сложим клапа в главата. Половината му мозък не работи. Половината мозък е мъртъв и функционира с клапа. Бях прекалено малък. Даже родителите ми го криха известно време. Те ме лъжеха, че брат ми е на състезание, ще се прибере след еди-колко си дни.

Беше в кома и след като го докараха вкъщи, чак тогава разбрах. Пълна промяна. Той беше 70 килограма човек и след комата се стопи до 40. Пълна разлика. Не можеше да говори в началото", спомня си щангистът ни за дните, които никога не може да забрави.

Точно Илиан е човекът, който подбужда интерес към тежкия спорт вдигане на тежести за Иван Димов.

"Брат ми беше започнал да тренира вдигане на тежести и аз от малък му подражавах. Каквото прави той, исках и аз като него. Имаше един случай вкъщи той си играе на компютъра, аз отивам при него и той ми казва: "Не ме закачай, че имам мускулна треска" и аз много се изкефих. И викам: "Добре, аз ще почна да тренирам!" и така се навих да ида в залата, да имам и аз мускулна треска."

След тежката катастрофа братът на Иван – тогава 18-годишният Илиан, е подвижен, но никога повече не може да практикува професионално спортът, който обича - вдигане на тежести.

"Много бих се радвал с брат ми да можем да вдигаме, но... както казах, това е животът - днес си добре, утре не си", признава европейският ни шампион от 2022 г. за своя брат.

Специално от Ларнака, където живее с майка си, за европейското първенство ще пристигне Илиан, за да гледа, подкрепя и съпреживява всяка емоция на Иван Димов по пътя към втория европейски триумф.

Европейското първенство по вдигане тежести започва в понеделник. Цялата надпревара ще бъде излъчена пряко в ефира на RING и онлайн на сайта btvsport.bg.

"Много ще се гордея със себе си, ако успея да покажа на какво съм способен и той дойде да ме види на живо. И ще се надявам да го зарадвам!", успява да се усмихне националът.

С братското рамо и подкрепа – Димов ще иска отново да чуе химна, и да посочи в залата в София Илиан, чиято мечта сбъдва!

Не пропускайте надпреварата в категория до 61 килограма при мъжете във вторник от 20:00 пряко по RING и онлайн на сайта btvsport.bg.