на живо

„Здрави и силни“: Хранене и спорт срещу завишен холестерол (ВИДЕО)

В епизод 15 на дигиталната ни рубрика Белчо Христов обръща внимание на едно от най-важните неща при храненето

 

КАКВО Е ХОЛЕСТЕРОЛ?

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в:

участие в изграждането на клетъчните мембрани

образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други

По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйчните жълтъжи, млечните мазнини и други. Внимавайте със варената риба!

Само когато имате твърде много от това мастно вещество, това се счита за основен рисков фактор за сърдечен удар, сърдечни заболявания и инсулт. Всъщност има няколко различни вида холестерол. Липопротеинът с висока плътност (HDL холестерол) придава добър, защитен ефект на тялото ви. Така нареченият „лош холестерол“ е известен като холестерол с липопротеин с ниска плътност (LDL).

 

 

Вашият общ показател за холестерол минус вашия HDL холестерол дава число, известно като не-HDL холестерол. Това е най-доброто число на холестерола, което трябва да се знае за прогнозиране на сърдечно-съдовия риск. Много жени по света са изложени на риск от висок холестерол и не го осъзнават.

Приблизително 45% от жените над 20-годишна възраст имат общ холестерол от 200 mg/dl и повече, което се счита за повишено и сериозно състояние – но проучване на Американската сърдечна асоциация установи, че 76 процента от жените казват, че дори не знаят какво техните стойности на холестерол са!

Триглицеридите, вид мазнини в кръвта, обикновено измервани заедно с холестерола, са още по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, защото нивата на холестерола при жените могат да се колебаят доста след менопаузата и са склонни да се увеличават с възрастта, което ни излага на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. 

Холестеролът е естествен компонент в кръвта на всеки човека!