на живо

Евро 2024: Странният и прекрасен свят на талисманите (ВИДЕО)

Ето как са се променили от 1980 г. насам

Евро 2024: Странният и прекрасен свят на талисманите (ВИДЕО)
 

Световните и европейските първенства през последните 3-4 десетилетия няма как да бъдат същите без своите талисмани. Тези герои винаги са много интересни и забавляват малки и големи фенове по стадионите.

За първи път талисман на европейско първенство се появява през 1980 г. Оттогава всичко е различно.

Ето как са се променили талисманите на еврошампионатите:

12. Пинокио (Евро 1980)

Всяко дете е чувало, че ако лъже, носът му ще порасне. Това ни напомня за Пинокио - героят на писателя Карло Колоди от “Приключенията на Пинокио”. Смятано е за едно от най-прочутите произведения в историята на детската литература. Неслучайно, това дървено човече е избрано за талисман на шампионата през 1980 г., който се провежда в Италия и е спечелен от Западна Германия след 2:1 над Белгия във финала.11. Пено (Евро 1984)

Във Франция залагат на петел за символ на европейското първенство през 1984 г. Пено, както се нарича, винаги е готов за действие. Носи екипа на домакините. На фланелката му е изобразен №84, показвайки годината на провеждането на турнира. Пено със сигурност е на късмет на “петлите”, които достигат до златото у дома след 2:0 във финала над Испания.10. Берни (Евро 1988)

Според немският футболен съюз, Берни е “симпатичен и ентусиазиран футболен фен”. Този талисман на Евро 1988 получава името Берни, идващо от град Берн, където се намира седалището на УЕФА по онова време. Заекът изглежда наистина готов за игра, като освен бутонки, има и ленти на двете си ръце, както и такава на главата.9. Заекът (Евро 1992)

Едно от най-характерните животни за Швеция е заекът. Така, че не е изненада, че от местната централа залагат именно на него за символ на надпреварата през 1992. Този талисман е облечен в цветовете на “синьо-жълтите”, като униформата му е допълнена от жълти ленти на главата и ръцете. Дори и Заекът не спасява шведите от загуба от Германия с 2:3 на полуфиналите.8. Голиат (Евро 1996)

Голиат слага край на господството на зайците на еврофинали. Изработен е по подобие на оригиналния символ на световното първенство през 1966 г. Този внушителен лъв, който е в цветовете на английския национален отбор и държи топка в дясната си ръка, има за цел да тласне тима от Острова към трофея от турнира, но дори и неговата сила не е достатъчна. “Трите лъва” отстъпват на полуфинала на Германия с 6:5 след дузпи след 1:1 в редовното време.

7. Бенелъки (Евро 2000)

Повече от 5000 са кандидатите за официален талисман на европейското през 2000 г. Сред тях първите съ-домакини на шампионата Белгия и Нидерландия избират лъвчето-дявол Бенелъки (б.а. - идва латинското “bene” и английското “luck”).

Дяволът донякъде напомня за “червените дяволи” от Белгия, а лъвът е във връзка с националния символ на Нидерландия. За последния се оказва най-полезен, тъй като “лалетата” играят полуфинал, където обаче падат от Италия с 1:3 след дузпи и 0:0 в редовното време.6. Кинас (Евро 2004)

Португалия остава на крачка от това да бъде втората страна, приела европейско първенство и триумфирала с титлата. Това обаче не се случва, след като в решителния последен мач през 2004 г. “мореплавателите” навеждат глави пред сензацията Гърция след 0:1.

За достигането на домакините до финала едно рамо дава и Кинас. Той е символ на децата в страната, които истински обичат футбола. Неговите дрехи са в цветовете на Португалия, а топката, с която играе, символизира петте лъча от знамето на държавата.5. Трикс и Фликс (Евро 2008)

Двойно присъствие и два пъти повече забавление. Трикс и Фликс са мистериозните близнаци от Алпите, които заразяват почитателите на играта по терените в Австрия и Швейцария през 2008 г. Всеки представител на съответната страна получава свой собствен саундтрак. Заразяващият външен вид на двамата купонджии, за разлика от този на предшествениците им, дори не се нуждае от футболна топка.4. Славек и Славко (Евро 2012)

Винаги е важно да получиш одобрението на местните високопоставени лица. През 2012 г. тогавашният президент на полската футболна федерация Гжегож Лато не пести ласкавите си думи за символите на европейското първенство през 2012 г. в Полша и Украйна Славек и Славко.

"Особено харесвам косата им – преди 40 години имах такава", шегува се той.