на живо

ФИФА и крачката към корупцията

Връща ли се футболната централа към стария си облик?

Джани Инфантино
Getty Images

Два дни преди конгреса си в Бахрейн ФИФА уволни „главите” на етичната си комисия Ханс-Йоаким Екерт и Корнел Борбели, считани за най-активните борци срещу корупцията в организацията.

Футболната централа, начело с президента Джани Инфантино, реши да не подновява мандатите на двамата, а действията вече са въпрос на сериозни подозрения. Те сякаш ни връщат към едно минало, от което ФИФА уж се беше разграничила.

При стъпването си в длъжност на 26 февруари миналата година Джани Инфантино беше категоричен:

„ФИФА премина през тъжни и кризисни времена. Но те вече приключиха. Навлизаме в нова ера. Ще възстановим реномето на организацията”.

И така малко над година по-късно президентът на ФИФА се освободи от Екерт и Борбели, защото на практика… са прекалено успешни.

Корнел Борбели
Неудобни ли са на някого Екерт и Борбели?

Изглежда бяха предпочетени нечии лични интереси пред дългосрочните интереси на ФИФА и футбола. В старанието си да направи реформи и да възстанови уважението на спортния свят към международната футболна организация Джани Инфантино направи сериозна крачка назад. Сериозна крачка към корупцията.

ФИФА се освободи от двама от най-уважаваните си подчинени, които неуморно работеха за така търсеното почистване на реномето на организацията.

Хора, които през последните 4 години бяха в основата на общо 194 разследвания и отстраняването на 70 служители заради корупция.

Снимка: Getty Images

Две от въпросните отстранени лица бяха доста познати - Сеп Блатер и Мишел Платини. Работата на Екерт, Борбели и етичната комисия доведе до изхвърлянето на Блатер и Платини от футбола за осем години.

Снимка: Getty Images

С действията си шефът на арбитража и председателят на следствената група буквално изправиха пред съда швейцареца и французина в обвинения за корупционни практики и незаконно преведени милиони швейцарски франкове.

Непосредствено след това Екерт и Борбели бяха в основата и на отстраняването на още 12 високопоставени членове на ФИФА отново заради корупция.

Джани Инфантино. Снимка: Getty Images

Логичен би бил въпросът - ако не беше наказанието и делото срещу Сеп Блатер, щеше ли въобще Джани Инфантино да стане едва третия президент на ФИФА в последните 40 години? 

И така явно от благодарност и признателност Инфантино и ФИФА наградиха Екерт и Борбели с… уволнение.

Какво следва?

Малко известната колумбийска адвокатка Мария Клаудия Рохас изглежда ще заеме мястото на Борбели, а бившият председател на съда на Европейския съюз – гръкът Василиос Скурис най-вероятно ще замени Екерт. Промени, които ще бъдат гласувани на конгреса в Бахрейн.

Наследниците на позициите ще трябва тепърва да се запознаят с процесите в централата. Не подновяването на мандатите на Екерт и Борбели ще доведе до дълги забавяния на настоящите разследвания на етичната комисия.

Снимка: Getty Images

Като цяло решението се очаква да доведе до усложнение в наказателното преследване на нарушителите на Етичния кодекс на ФИФА. На прост език предстои мъгла и обща липса на отговорност по високите етажи на централата. Епизод, който вече сме гледали.

И кой печели от него? 

Със сигурност не и футбола.