на живо

Анатомия на шампиона: Мирела Демирева (ВИДЕО)

Лесно ли пада летвата и колко точно са 9 сантиметра

Започваме с уточнението, че тя все още няма титла от голям турнир. Дотук може да се похвали със сребро от олимпийските игри в Рио 2018 и от европейските първенства в Амстердам 2016 и Берлин 2018.

Мирела Демирева обаче непрекъснато вдига летвата. Този сезон за първи път преодоля 200 сантиметра (при това - два пъти). И записа престижно първо място в надпреварата от Диамантената лига в Рабат, като спря невероятната серия от 45 поредни победи на световната шампионка Мария Ласицкене.

Мирела от години живее и тренира в Холандия. Докато бе в София, за да получи поредните си награди (спортист №1 на юли и август), тя покани bTV в "кухнята" на най-българската дисциплина в леката атлетика.

На пръв поглед скокът на височина изглежда съвсем лесен - засилваш се срещу летвата и се надяваш да преминеш отгоре, без да я събориш. Началото е поставено още в Древна Гърция, а първото официално регистрирано състезание е в Шотландия през 19 век.

"Ранните" скачачи използват така наречената ножица - летвата се атакува с краката. След това се прилагат различни техники (включително коремно прехвърляне) до ерата на Дик Фосбъри. Американецът променя напълно своя спорт, като решава да прескочи летвата с гръб. Зрителите се опасяват, че той ще счупи врата си. Вместо това на игрите в Мексико през 1968 г. Фосбъри преодолява 224 сантиметра, печели златото и чупи световния рекорд.

Оттогава неговият метод се превръща в норма, а чрез него шест българки преодоляват майсторската граница от 2 метра.

Как точно се случва магията, защо е важно да не изпускаш летвата от очи, колко лесно пада тя и много или малко са 9 сантиметра (онези 9 сантиметра, които я делят от върховото постижение на Стефка Костадинова) –разкрива Мирела Демирева.