на живо

ARD разкри сериозна злоупотреба с болкоуспокояващи в германския футбол

Документалният филм "Тайният допинг – ударът на хапчето" показа обезпокоителни факти

Разследване на германската телевизия ARD разкри масова злоупотреба с болкоуспокояващи на няколко нива в местния футбол.

От документалния филм, озаглавен "Тайният допинг – ударът на хапчето" става ясно, че обезпокоителен процент от практикуващите футбол в страната на професионално и аматьорско ниво постоянно употребяват хапчета за справяне с болката.

В проучването на медията са участвали 11 професионалисти и 1096 играчи от по-ниските лиги, както и треньори, лекари, учени и служители на клубове.

47% признават, че взимат медикаменти за облекчаване на болката по няколко пъти през сезона. 21% от анкетираните футболисти отговарят, че редовно приемат болкоуспокояващи.

Бивши и настоящи футболисти не крият съществуването на такъв проблем. Сред най-откровените по темата са защитникът на "Унион" Берлин Невен Суботич и бившият футболист на "Фортуна" Дюселдорф и "Майнц 05" Дани Шахин.

"Това, което виждам в последните 14 години е, че ибупрофенът се взима все едно е смартис (б. ред. - шоколадови бонбони)", споделя Суботич, който е двукратен шампион на Германия с тима на "Борусия" Дортмунд.

Според него, в клубовете нямат желание да разрешат проблема, защото се оказва натиск за по-бързо възстановяване на футболистите. "Тичаш срещу стена. За спортните федерации парите, спонсорите, заплатите и също медиите играят много по-голяма роля от медицинските причини."

"Не е реалистично човек да продължи да играе без обезболяващи, ако се пристрасти към футбола. В последните 3-4 години не можех изобщо да играя без болкоуспокояващи.", споделя Дани Шахин.

Във филма се подчертава, че всякакви футболисти от долните до горните нива взимат такива медикаменти в големи дози преди тренировки и мачове, за да подобрят представянето си. Отбелязва се, че често треньорите пренебрегват лекарските съвети и притискат медиците да скъсят процеса на възстановяването на даден играч.

ARD припомня, че болкоуспокояващите не са в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA), тъй като за допинг се приема такова вещество или медикамент, което подобрява представянето, вреди на здравето и е в разрез в духа на спорта.

Приемът им обаче може да увреди сърцето, бъбреците и стомаха, а също и да забави лечението на контузия и повишава риска от хронични травми.

Разследващият журналист Ханс Гейер не е съгласен с позицията на WADA. "Ако взимате болкоуспокояващи, можете да се представите по-добре, отколкото без тях. Болкоуспокояващите могат да имат сериозни странични ефекти. В своето разбиране за спорт злоупотребата с болкоуспокояващи противоречи и на етиката на спорта. Ако може да спортувате само след прием на болкоуспокояващи или лекарства, тогава това е много странно".

Президентът на Германския футболен съюз Фриц Келер е шокиран от резултатите в изследването и обеща да предприеме нов подход: "Знаех, че проблемът съществува, но да го взимаш превантивно е просто глупост.", заяви Келер.

Според него спортът на аматьорско ниво е "измислен за поддържане на здравето, а не, за да се трошиш".