на живо

България още чака голям спортен форум

Страната ни се провали при всички кандидатури за зимни олимпийски игри и футболни турнири

Getty Images

"България ще бъде домакин на световно първенство по футбол!" или "България ще бъде домакин на европейско първенство по футбол!" - две новини, които всеки един спортен привърженик у нас иска да чуе. Представете си цяла плеяда от футболни звезди и идоли, както и милиони привърженици, които посещават българските заведения, пазаруват по българските магазини и са гости на българските хотели.

Добрата новина: Такъв проект има. България ще кандидатства за домакинство на европейското първенство през 2028 г. и за световното през 2030 г. заедно с Румъния, Сърбия и Гърция.

Лошата новина: Действителността!

Живеем в красива страна, която има море, планини, четири сезона и уникално културно наследство. Само че в нея няма стадиони. Или поне не такива, които могат да са домакини на голям форум. Защо сме толкова сигурни? Опитът говори!

Снимка: Getty Images

Големите спортни форуми, за които е нужна специална организация, са европейски и световни първенства по футбол и олимпийски игри. Те изискват всички други дейности в дадена страна да бъдат подчинени на спортния ентусиазъм. 

В България никога не се е провеждало подобно събитие, а кандидатстването за двата големи футболни форума от сега изглежда като обречена кауза на фона на неуспешните опити.

През 1986 г. покойният Иван Славков-Батето е натоварен със задачата да подготви кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 1992. Победител обаче е Албервил, Франция.

Това не сломява родните надежди. България кандидатства и за домакин на зимните игри през 1994 г. Само че отпада още в първия кръг, а в последствие Лилехамер печели.

Снимка: Getty Images

Щастливата ни година трябва да е 2006-а! Да, ама не! Мотото "Да го направим заедно!" излиза на фона на корупционния скандал с Иван Славков. И логично Торино приема поредните зимни олимпийски игри, за които кандидатстваме. 

За огромно събитие като летни олимпийски игри все още не сме си помисляли.

Как стои въпросът с футбола?

През 2020 г. европейското първенство ще се проведе в 12 града в 12 страни - революционен нов метод, който ще зарадва все повече и повече привърженици, които искат да се докоснат до големия футбол. България е една от 19-те страни които подават кандидатури за домакинство. Само че в документацията има един огромен минус. Липсата на стадион! 

Родната делегация представя проект - на мястото на днешния стадион "Славия" трябва да се изгради модерно съоръжение. Действия по този план няма и до сега. В "Овча купел" продължава да си стои старият стадион на "белите". Нашето желание очаквано не срещна разбиране, а УЕФА излезе с унищожителен доклад, в който в най-общи линии се казва, че сме много далеч от футболни емоции от най-високо ниво у нас.

Снимка: Lap.bg

В България обаче са се организирали и големи спортни събития, разбира се далеч от блясъка на двата футболни турнира, за които цял свят мечтае, както и най-голямото събитие в спорта - олимпийските игри.

Само през 2018 г. страната ни прие 3 световни първенства - по волейбол за мъже, по художествена гимнастика и по академично гребане.

Волейболът е спортът, който винаги е бил обичан от българите, а залите са били пълни на двете световни за мъже (в София) и жени (във Варна) през 1970 г. Приемали сме и континенталните шампионати за мъже (1950, 1981, 2015) и за жени (1950, 1981, 2001).

Снимка: http://eurovolley2015.net/

Европейски по баскетбол у нас са се провеждали през 1957 г. при мъжете и 1960, 1972 и 1989 при жените. 

Пет световни и седем европейски първенства по борба също са били в българските зали.

През 1959 г. футболните "лъвове" до 19 години стават европейски шампиони пред родна публика. През 2015 г. у нас се проведе първенството на континента до 17 години. 

Посрещали сме най-добрите и в бокса, вдигането на тежести, спортната и художествената гимнастика, гребането, шорттрека.

Снимка: Lap.bg

Те обаче не изглеждат толкова тежки за организация, колкото световно или европейско първенство по футбол, които не изискват само прилично изградени съоръжения, на които да се рита топка. Трябва инфраструктура, добре развит градски транспорт, достатъчно хотели, които да приемат гостите, както и цял куп законови разпоредби, които в момента са последна грижа на обществото.

Съседните нам страни имам известен опит с подобни форуми. През 2004 г. в Атина се организираха летни олимпийски игри. Зимните олимпийски игри радваха жителите на Сараево (тогава част от Югославия) през 1984 г., а в Букурещ ще се изиграят срещи от европейското първенство по футбол през 2020 г.

Да приемем мачове от такъв голям калибър у нас звучи като късмет от новогодишна баница. Добро пожелание, написано на лист, което няма как да се сбъдне с едно щракване на пръстите. Нужни са пари, пари и... пари. А те, дори да се намерят, трябва да бъдат разумно изразходвани.