на живо

Българската връзка във футболния Лувър

Как Христо Бонев дари уникална фланелка на Йохан Кройф от Мондиал ’74

Най-голямата колекция от футболни фланелки, изложена в тематични музеи на четири континента – Европа, Южна и Северна Америка, както и Азия. Това е мащабният проект, на който аржентинският колекционер Марсело Ордас, с когото се срещаме в Мадрид, е посветил живота си.

“Замислих се, че по света има всякакви музеи – от храмове на произведения на изкуството до такива, посветени на динозаврите. Но най-великият спорт – футболът, не разполага със своя Лувър. И това се превърна в мисията на живота ми – искам тези музеи да са моят принос към играта”, споделя Ордас.

Днес колекцията му наброява над 4000 оригинални фланелки, включително поне по една от всеки отбор, печелил световно или европейско първенство, както и Купата на европейските шампиони и нейния наследник – Шампионската лига. Но един от най-ценните експонати е екипът, който великият Йохан Кройф носи в мача срещу България на мондиала през 1974 г. в Западна Германия. В него Холандия печели с 4:1, а след последния съдийски сигнал иконата на Тоталния футбол разменя фланелката си с капитана на “лъвовете” Христо Бонев.

“Този екип е абсолютен шедьовър по няколко причини – разказва Ордас. – Първо, защото Кройф участва само на един мондиал. Второ, по това време холандците са обличани от “Адидас”, но Йохан има личен спонсорски договор с “Пума” и отказва да играе с фланелка с три ленти. Той е толкова влиятелна фигура, че от “Адидас” произвеждат специално за него такава с две ленти. В стремежа си да я открия се наложи да стигна чак до България, но си струваше.”

Ордас проследява пътя на своята “футболна Мона Лиза” и се оказва, че повече от четири десетилетия по-късно тя все още е притежание на Христо Бонев. Двамата се срещат в България и Зума предоставя емблематичната фланелка на Летящия холандец.

“За мен беше чест да помогна на такава хубава инициатива”, признава пред bTV легендата на родния футбол.

Автентичността на всеки експонат в колекцията на Ордас е потвърдена със специален сертификат, подписан лично от играча, от неговото семейство или от футболиста, с когото той си е разменил фланелката. Първия си екип аржентинецът получава на Мондиал ’90 в Италия.

“Баща ми беше голям приятел с президента на нашата федерация Хулио Грондона. Благодарение на него успяхме да влезем в съблекалнята на Аржентина след осминафинала с Бразилия, който спечелихме с 1:0 с гол на Клаудио Каниджа. Именно Каниджа ми подари фланелката си от този мач. Усещането беше невероятно. Така се роди моята най-голяма страст”, връща лентата назад Марсело Ордас.

Днес той си партнира със световната футболна централа ФИФА, с чиято подкрепа ще организира временна изложба на предстоящия форум в Русия. Колкото до музеите, този в Южна Америка ще бъде в аржентинската столица Буенос Айрес. За локацията на останалите три все още води разговори.  

Аржентинският колекционер Марсело Ордас позира с фланелка на СССР, която със сигурност ще попадне в атрактивния музей

“За европейския музей имах предварително споразумение с кметството на Барселона, но за съжаление след събитията около референдума за независимост се наложи да го прекратим”, признава колекционерът.

Азиатският Лувър най-вероятно ще е в Китай, чийто президент Си Цзинпин е изключително запален по футбола. Нещо повече – китайците твърдят, че разполагат с исторически доказателства, според които играта се е зародила преди поне 1000 години в тяхната родина, а не през XIX в. в Англия. Ето защо Си Цзинпин възнамерява да използва музея като част от кампания, наречена “Футболът се завръща в истинския си дом”.

Следващата седмица очаквайте: