на живо

Борислав Михайлов отказва да подаде оставка

Държавата не може да се меси във футбола, припомнят от БФС

Президентът на БФС Борислав Михайлов няма да подаде оставка въпреки настойчивите призиви на премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Решението на бронзовия медалист от Мондиал 1994 бе оповестено от Христо Запрянов - директор маркетинг и комуникации в централата.

„Разбира се, че няма да подаде оставка. Най-малкото по законите на световната и европейската футболни федерации, на които БФС е член, държавата няма право да изисква по някакъв начин да се меси във футбола“, коментира Запрянов пред БНР.

ФИФА забранява категорично намесата на държавата в управлението на футбола на национално ниво. В регламента е записано, че федерациите трябва да работят независимо. В последните години заради намеса на правителствата бяха санкционирани Нигерия, Гана, Пакистан и Сиера Леоне.

Пред bTV адвокат Радостин Василев бе категоричен, че искането на оставка не може да бъде тълкувано като намеса на държавата. "Реакцията е по-скоро заради расистките прояви, отколкото заради спортно-технически причини. Засегната е репутацията на страната. Става дума за призив за оставка, а не за вмешателство", обясни той. 

Длъжността „президент на Българския футболен съюз“ е изборна. Мандатът е с продължителност 5 години, като на конгресите гласуват делегати от всички футболни клубове (професионални и аматьорски), членуващи в БФС.

Борислав Михайлов заема поста от 2005 г., а на последния изборен конгрес - през февруари 2018 г. - бе преизбран за четвърти мандат с абсолютно мнозинство - 463 гласа срещу 34 за Любослав Пенев и 5 за Ивайло Дражев.

По устав следващия редовен конгрес трябва да се проведат през 2023 г. На теория се допуска и свикването на извънреден конгрес, но липсва конкретен механизъм как точно може да се случи това.

На този етап е ясно само, че в петък от 14 ч. ще се проведе заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Час по-късно Борислав Михайлов ще даде пресконференция на базата в „Бояна“.

„Позицията ни е ясна - не смятаме, че футболна централа може да носи отговорност за хулигански прояви. За това си има специализирана власт и изпълнителни органи - допълни Запрянов. - В много дружи държави - включително нашия съперник Англия - държавата е взимала изключителни мерки за изкореняване на хулиганството. Ние можем да призоваваме, да подготвяме комуникационни стратегии, да апелираме, да порицаваме, но за съжаление ние нямаме правомощията да се борим, да разследваме и да търсим хулигани“.

„За мен е малко странно наслагване на мнение, че едва ли не данъкоплатецът плаща заплатите в Българския футболен съюз. Това изобщо не е така - съюзът се самоиздържа. Държавната помощ се ограничава в програма за развитие на детско-юношеския футбол, която се провежда от няколко месеца, закупуване на конкретен брой топки - всичко го има черно на бяло. По принцип БФС се самоиздържа. Като член на ФИФА и УЕФА оттам са основните приходи, с които се извършват оперативните дейности“.

„Всеки има право на мнение - премиерът, министърът на спорта... Естествено, че всички много ни боли от загубата, боли ни от това, че ни сочат с пръст. Със сигурност България не е държава, известна с ксенофобия и расистко отношение. Доста сме изненадани от реакцията тази сутрин. Тепърва ще се работи по този казус. Важното е, че мачът завърши, защото в противен случай щеше да стане нещо наистина срамно и позорно, както и незаслужено. В последните няколко седмици се говореше предимно за публика, не толкова за футбол. Бих искал да поздравя всички, ангажирани с организацията на мача - от страна на БФС и на УЕФА, защото мачът се доигра“.

Тагове: