на живо

Братя Пулеви в страната на Булдозера (ВИДЕО)

Танзания "забрани" коронавируса след положителен ПСР на... коза

Братя Пулеви в страната на Булдозера (ВИДЕО)

В Танзания Тервел Пулев ще се превърне в първия в историята български боксьор, който ще участва в официален мач в Африка. Негов съперник е Викапита Мероро от Намибия, а боксовата гала в Дар ес Салаам носи целенасочено името Rumble in Dar (Тътен в Дар).

То е взаимствано от сочения за най-велик боксов сблъсък за всички времена - The Rumble in the Jungle (Тътенът в джунглата), в който през 1974 г. един срещу друг в Киншаса, тогавашен Заир излизат Мохамед Али и непобедимия до този момент Джордж Формън.

Един българин в Танзания. Всъщност, не е един, а са двама, защото когато един от тях прекрачва въжетата на ринга, другият неизменно стои в ъгъла му за подкрепа. И в Танзания, Тервел не е сам, а е с брат си Кубрат, с когото в своя ъгъл ще атакува 16-а поредна победа при професионалистите.

Нито Тервел, нито Кубрат са имали как да знаят предварително къде отиват преди да стъпят на летището в Дар във вторник през нощта. Домакините са повече от дружелюбни, изключително сърдечни и подхождат към Пулеви с огромно уважение. Боксът в Танзания все пак е вторият най-популярен спорт в страната, макар че за разлика от футбола, в бокса условията за подготовка са трагични, материалната база направо я няма, боксьорите тренират кой, както намери - един бяга по баирите за издръжливост, друг обръща гуми от камион за сила по средата на нищото.

След престоя си в Танзания обаче братя Пулеви със сигурност ще се завърнат у дома, набрали страхотни впечатления от един много, много различен свят, с който сме свикнали в Европа.

Докато населението по цялото земно кълбо вече втора година живее в ужаса и в капана на коронавируса, докато за нас новото нормално включва носенето на маски, спазването на социална дистанция, тестването като за добър ден, отказ от почти всякакви пътувания зад граница и вълнения от предстоящо ваксиниране, то в Танзания животът върви по коренно различен начин. Напук на световния страх, туризмът процъфтява и годишно повече от 2 милиона чужденци посещават дестинацията, търсейки приключения и екзотика. Само през изминалите 12 месеца, приходите от туризъм в страната надхвърлят 2 милиарда щатски долара.

Просто, защото така е решил вождът и президент на държавата Джон Магуфули. Булдозера, както е прякорът му, е силно противоречива личност. Управлява с диктаторски почерк Танзания от 2015-а, като през 2020-а е преизбран за втори мандат.

Политиката му е обект на разследвания от редица международни организации за защита на човешките права и свободи, а основна мишена на Магуфули, обикновено са медиите. Без да му мигне окото, той затваря редица печатни и онлайн издания, телевизионни канали и радио станции, защото просто не му харесва съдържанието, което поднасят пред обществото. Мотивите на Магуфули са, че "медиите си служат с лъжлива информация и е длъжен да се погрижи за сигурността на народа си."

Останалите работещи медии са заставени да подпишат разпоредби, които касаят тежки рестрикции относно публикуването на новини в интернет.

И така, думичката COVID-19, в Танзания, не съществува. Заедно с още от този сорт, като коронавирус, смъртоносен вирус, смъртоносна зараза, пандемия, локдаун и т.н. Магуфули събира правителството на спешно заседание още в началото на лятото на 2020-а и принуждава депутатите да гласуват незабавна поправка в закона, с която налага вето върху всякакви теми в медийното пространство, които касаят коронавируса. Всеки, който си позволи да наруши закона, влиза в затвора задълго.

Поводът Магуфули да запретне ръкави и да "изкорени" заразата в Танзания, е че само в рамките на три седмици от края на март, до средата на април, с коронавирус са диагностицирани 509 души, от които 21 умират.

Президентът се захваща лично да бори нахлуващата в родината му пандемия, но не по традиционен начин. Той е убеден, че всичко това е пропаганда на широкия свят, уволнява всички служители на единствените две лаборатории в Дар, където се изследват ПСР тестове като твърди, че хора от кабинета му са предоставили ПСР тестове за изследване, надписани с произволни имена, но взети не от хора, а от... коза, овца, моторно масло и от дърво, което ражда плодовете папая и са излезли... положителни.

Магуфули организира масова тридневна молитва за народа си, в която призовава Бог да изцели и малцината болни, а участието в молитвените ритуали е задължителнo за всички пълнолетни. Молитвата явно дава резултат, защото някак си се случва "чудо", в началото на юни 2020-а правителството на Танзания официално съобщава, че в държавата няма нито един заразен и че Танзания е чиста зона. Никой на територията на страна няма право да носи предпазна маска, дори медицинските лица в и без това тънещите в мизерия и в липса на елементарни хигиенни условия болници в Дар.

Хората на Булдозера контролират всичко. Цензурата в Танзания е тежка, но там мнението на големите сили не тежи. Някои американски журналисти само загатват, че непосредствено преди президентските избори през миналата година, коронясали Магуфули на трона на държавата за втори пореден мандат, случайно, или не, интернет връзката в Танзания прекъсва, а хората губят задълго достъп до социалните мрежи като "Туитър", "Инстаграм" и "Фейсбук", прекъсва се и връзката с "Уотсап". И до ден днешен, в някои региони на Танзания населението продължава да няма достъп до редица сайтове, а единствената възможност е по-грамотните компютърно да се връзват към интернет, посредством VPN.

На прицел на Булдозера са и представителите на гей обществото. В правителството на Магуфули има назначен екип от "специалисти", сред които полицаи, адвокати и лекари, натоварени със задачата да следят чрез социалните мрежи профилите на подобни хора, както и техните последователи, които според закона, могат да влязат в затвора от 30 дни до 3 години, ако бъдат заподозрени, че практикуват секс с представител на своя пол.

"Ако един хомосексуалист има "Инстаграм", всички негови последователи там са също толкова виновни и нуждаещи се от наказание и порицание, колкото е той самият", категоричен е Булдозера, който прекратява сътрудничеството за безплатна финансова и медицинска помощ на Световната здравна организация, бореща се с вируса на СПИН.