на живо

Бразилските спортни журналистки и тяхното #meToo: "Оставете ме да си свърша работата"

Целувка от страна на фен отприщи кампанията сред жените новинарки

Вторник вечер в Рио де Жанейро, стадион "Сан Жануарио" е препълнен до краен предел. "Вашку да Гама" играе срещу "Универсидад де Чили". 

Феновете на домакините напират да влязат на трибуните, за да подкрепят любимците си. Предаването на техните реакции по телевизията е поверено на журналистката Бруна Деалтри. На пръв поглед тя се чувства комфортно в своята роля между най-върлите привърженици, въпреки че често е настъпвана и дори заливана с бира. До момента, в който един от феновете не я целува! По устните! Без нейно съгласие! Пряко в ефир!

"Почувствах се унижена! Щом на мен може да ми се случи в ефир, представете се какво се случва с другите жени на стадиона. Не можех да си мълча!", каза тя пред Си Ен Ен.

Бруна излива мислите си във Фейсбук веднага след неприятната случка.

"Като репортер винаги съм обичала да празнувам с феновете. Не ме притеснява, че ме заливат с бира, скачат наоколо и ме настъпват. Но днес от първо лице изпитах слабост, която много жени чувстват на стадиона, в метрото и дори на улицата. Бях целуната по устните без мое разрешение, докато си вършех работата. Не знаех как да реагирам и не мога да разбера как някой мисли, че има право да направи подобно нещо", пише журналистката.

Коментарите под тази публикация за минути стават хиляди, а най-активни са колежките на Бруна. 

Така се формира кампанията - "Оставете ме да си свърша работата" (или #deixaelatrabalhar). Тя напомня много на #meToo - движението, което стартираха жертвите на сексуален тормоз в САЩ.

Неизменно до Бруна в търсенето на справедливост е и телевизионната продуцентка Паула Перейра Аб. Преди годината тя бе уволнена, след като разкри, че е била жертва на тормоз от по-високопоставен нейн колега.

Бруна и Паула започват обща група в социалните мрежи, а две седмици след старта ѝ към нея се присъединяват още 50 журналистки, претърпели унизително отношение по време на работа. Те разказват историите си в кратък клип в социалните мрежи, който вече се разпространява не само в медийните среди, но и сред спортисти и отбори. Премиерата му бе на 25 март, а вече има милион прегледа. 

"Бях приятно изненадана от реакцията. Видеото бе споделено от много хора, в това число футболни отбори и фенове", казва една от участнчките в клипа - Майра Сикейра.

До момента над 100 журналистки са споделили неприятните си преживявания по време на работа. Страницата на кампанията във Фейсбук пък има на 14 хил. последователи.

Най-голямата победа за бразилските журналистки пък, че Министерството на спорта и Агенцията за правата на жените в страната подкрепи кампанията им и дори се заговори подобно неприемливо поведение на феновете и колегите им да се счита за престъпление. 

"Била съм жертва на сексизъм и на тормоз много пъти, само защото обществото го смята за нормално. Надявам се, че с действията с ще разбуним духовете и ще накараме мъжете да се замислят преди отново да ни посегнат", казва в заключение Бруна, която просто иска да я оставят да си свърши работата.