на живо

bTV Репортерите - Акция: Дерби

Да охраняваш "Левски" - ЦСКА е нелека задача

Работата на полицията започва с инструктаж в управлението, часове преди дербито. За охрана на мача са ангажирани над 1000 полицаи.

Старши-инспектор Петър Георгиев отговаря за реда по футболни мачове повече от 14 години. Сред първите му задачи за деня е да провери оборудването си.

"Това е защитната каска, другото е стандартно оборудване – палка за отблъскване на безредици. Това е на бедрен кобур за пистолет. Това са защити за краката, защитната жилетка, която защитава основните части на тялото – тя е с метални пластини. Това е кобутан – малко бойно оръжие. Облича се за максимум 30 секунди.", обяснява той.

Потегляме към стадиона…

„Въпреки всичко съм спокоен, но преди всяко дерби има тръпка на приятно чувство, че ще бъда полезен и ще мога да си свърша работата.”, казва Георгиев.

Кучето Бруно е сред опитните и заслужили служители на реда. То е ветеран с над 20 срещи "Левски" – ЦСКА. Задачата на полицейските кучета е да проверят хореографията на агитките. Това е сред първите неща, които правят служителите на реда на стадиона.

Най-често откриват самоделни бомбички и пиратки. По-рядко димки.

В района около стадиона и в Борисовата градина за сигурността се разчита най-много на конна полицията. Освен животни, полицията ангажира за дербито и специализирана техника.

Часове преди началото на мача се построяват зони за сигурност около стадиона.

Още от сутринта в деня на дербито полицаи са разположени около фенклубовете. Служители на реда са активизирани в цяла София, като най-много сили са събрани в конфликтните точки - спирките на градския транспорт, където не могат да се разделят феновете на двата отбора. 

„По-интересното започна когато започнат да идват феновете, когато има динамика в работата, когато трябва да действаме на много фронтове – случило се нещо в центъра, след което нещо се е случило в крайните квартали и ние трябва да реагираме навсякъде.”, разказва служителят на реда.

Сред най-големите предизвикателства е охраната на шествията преди мача. Тогава полицаите се привеждат в пълно бойно снаряжение.

Привържениците преминават през общо три пункта за проверка до стадиона. Движението около него пък се заснема с мобилни камери.

В последния месец "Левски" и ЦСКА изиграха два мача, но и при двата нямаше сериозни сблъсъци между феновете. Близо 30 души бяха арестуваха за притежание наркотици и пиротехника.

Вечното дерби винаги е сред най-големите предизвикателства за полицията.  По време на мача, вътре на стадиона, полицията работи в синхрон с частна охранителна фирма, наета от клубовете. Полицаите са разположени в тунелите на стадиона и се намесват само в краен случай.

Работата на полицията не свършва след края на мача.

Привържениците на отбора-победител се задържат на стадиона поне 30 минути повече, за да не се засичат из града с феновете на другия клуб. След двубоя полицията прави същата организацията като преди срещата – разполага екипи из цяла София и полицаи под прикритие сред по-големите групи от фенове.

В следващите две седмици "Левски" и ЦСКА ще играят още два пъти помежду си, а рискът от инциденти и сблъсъци остава висок.

След повече от 12-часов работен ден и 22-килограмово оборудване върху себе си, полицай Петър Георгиев изпраща поредното си дерби – този път без инциденти: „Правим разбор, виждаме добрите неща и отразяваме лошите.”, обяснява той.