на живо

Феновете на финала в Порто: Без празненства и в "антиковид балон"

Португалските власти обявиха мерките за привържениците, които ще гледат на живо мача между "Манчестър Сити" и "Челси"

Reuters

Феновете на "Челси" и "Манчестър Сити" няма да могат да се отдадат на празненства покрай финала на Шампионската лига в Порто. 

По 6000 привърженици на двата английски тима ще пътуват за португалския град, където на 29 май "Ещадио до Драгао" ще приеме мача за трофея в най-авторитетния клубен турнир. Срещата трябваше да бъде на "Ататюрк" в Истанбул, но в Турция в момента има строги мерки срещу COVID-19 и затова УЕФА реши да отнеме домакинството на южната ни съседка за втора поредна година.

Снимка: Reuters

Продажбата на билетите за финала започва на 24 май, като цената ще е пакетна - билет не само за мача, но и за полета.

По традиция в нощта преди двубоя трябва има парти по улиците на Порто, както и шествия на феновете след края на финала. Местните власти обаче няма да допуснат никакви излишни струпвания.

Мариана Виера да Силва, отговорник за вътрешния ред и сигурност в португалското правителство, обяви мерките за финала: "Всеки, който пътува за мача в Порто, трябва да дойде и да се върне в деня на двубоя. Всеки ще мине през тест за COVID-19, като чартърните полети ще са в условия на "антиковид балон", както и целият престой на феновете в страната.

Снимка: Reuters

Ще има две фензони в града, напълно отделени от околния свят, а оттам хората ще бъдат вкарвани директно на стадиона без контакт със заведения, граждани на Порто или едни с други. След края на мача всички те отлитат обратно. Никой няма да остане в Португалия за нощта след финала.", категорични са властите.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин също коментира ситуацията и мерките: "Нямахме право да лишаваме феновете от възможността да видят финала. Ясно е, че мерките са по-специални, защото ситуацията по света е такава. Направихме всичко възможно мачът да е в Англия, но не се получи.", категоричен е той.

Срещата на 29 май ще бъде излъчена на живо по bTV Action от 21 ч.