на живо

Да откажеш оферта на Ал Капоне (ВИДЕО)

Великият Дан Колов и още български рекордьори в световния спорт

Да откажеш оферта на Ал Капоне (ВИДЕО)

Ако има нещо през годините, което винаги да ни сплотява, обединява и изпълва с гордост - това са постиженията на нашите спортисти. Имаме толкова много европейски, световни, олимпийски шампиони. Днес, навръх националния празник, ще се фокусираме върху българските рекорди в световния спорт.

Започваме с, може би и до ден днешен, признатия за най-великия борец на всички времена - Дан Колов. Наричан Кинг Конг, Краля на кеча и Балканския лъв.

Роден е в севлиевското село Сенник през 1892 г., но се превръща в легенда зад Океана, където емигрира 17-годишен. Работи като строител в железниците. По това време между работниците често се организират борби, в които българинът побеждава всичките си съперници. Скоро е забелязан от директора на известния американски пътуващ цирк "Виктория", където се превръща в непобедимия кечист Dan Koloff. Свободната борба в Америка по онова време се е наричала "кеч".

Около него винаги е интересно. Една от най-известните му победи в Япония 1924 г. за малко не му коства живота. Отказва оферта да стане бодигард на Ал Капоне, като демонстративно побеждава един от фаворитите на мафиотския бос. Не е изненада, че получава предложения от холивудски продуценти за участие в суперпродукции, но отказва 24 млн. лева.

През целия си живот запазва българско гражданство - отхвърля предложенията с думите "Чувствам се силен, защото съм българин".

Следва най-титулуваният български шампион. Наричали са го Владетеля на света, Шампион на шампионите. И с право – Валентин Йорданов е спортистът, в чиято чест българският химн е свирен най-много на световни и европейски първенства и на олимпийски игри – общо 15 пъти.

Той е единственият борец в света с двуцифрено число медали от Мондиали.

Следва притежателката на единствения рекорд в леката атлетика, който все още е български - Стефка Костадинова. Тя остава завинаги в историята със скока си на световното в Рим през 1987 г. 209 сантиметра!

Костадинова е единствената българка удостоена със спортен Оскар, което я нарежда редом до знаменитости като Пеле, Аертон Сена и  Марадона, Тя е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния ѝ рекорд.

Селекцията ни от спортни величия, прославили България, включва още Йорданка Донкова (100 метра бягане с препятствия), Йордан Йовчев (спортна гимнастика), грацията Мария Гигова и нейната наследничка Мария Петрова.