на живо

Да се надбягваш с диабета (ВИДЕО)

Ивет Лалова посланик на битката със захарната болест за трета поредна година

Една от най-бързите бели жени през последното десетилетие в историята на леката атлетика – Ивет Лалова, сe завърна в България, за да застане на старт в битка срещу диабета.

Битка, която двукратната европейска шампионка (от Мадрид 2005 на 60 м в зала и от Хелзинки 2012 на 100 м на открито) води трета поредна година у нас като посланик на социално-отговорната кампания „Открито за диабета” (кампанията се организира за шеста поредна година – б.а.).

Днес 33-годишната спринтьорка измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ „Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

Кръвната захар на Ивет бе със стойност 7. До 7,8 пункта тя се приема за нормална. Атлетката обяви пред лекарския екип, че 40 минути преди да влезе в кабина е закусвала. „Хапнах хлебче с топено сирене и шунка. И изпих едно кафе със захар”, сподели Ивет.

Повече от 400 млн. души в света страдат от коварната болест, сочат данни на Международната диабетна федерация IDFAtlas за 2016 г. Засегнатите в Европа са 60 млн., а в преддиабетно състояние, без да подозират, са близо 300 млн. жители на планетата.

Като лице на кампанията, Лалова - четирикратна участничка на олимпийски игри, иска да вдъхне кураж на българите да се изследват. Целта й е да убеди колко важна може да се окаже ранната превенция, ранната диагностика и контролиране на заболяването.

„Хора, не се страхувайте. Изследвайте се. Не бива да се боим, а да следим нашето здраве. В днешно време всичко е в наши ръце”, каза още Лалова.

Засегнатите от диабет в България са близо половин милион, а тъжната статистика е, че 45% от тях не подозират за състоянието си. 80 хиляди българи са на инсулин, със захарна болест са близо 3000 наши деца.

Според Ивет, диабет не трябва да звучи като присъда. Диабетът може да бъде контролиран и с него човек трябва да воюва ежедневно. Примерите за големи шампиони със захарна болест в професионалния спорт са стотици.

Снимка: Getty Images

Един от най-известните диабетици е легендата на гребането Стивън Редгрейв. Британецът е носител на рекордните пет поредни олимпийски титли в кариерата си (Лос Анджелис 1984, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000).

Снимка: Getty Images

Диабетици са и две от емблемите в историята на тениса: американците Артър Аш – трикратен носител на титли от Големия шлем (Открито първенство на САЩ 1968, Открито първенство на Австралия 1970, „Уимбълдън” 1975) и Били Джийн Кинг – 20 пъти шампионка на „Уимбълдън”.  Отново с това заболяване Гари Хол Джуниър – суперзвездата на САЩ в плуването печели 10 олимпийски медала, от които пет златни (Атланта 1996, Сидни 2000, Атина 2004).

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. По данни на IDF, през миналата година на всеки 5 секунди по света е умирал по един човек от диабет, а на всеки 10 секунди болен от диабет човек е получавал усложнения.

Снимка: Getty Images

Най-честите симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични при двата типа диабет.

При Тип 2 голяма част от пациентите нямат признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора и трудно заздравяващи рани.

Тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни инфекции.