на живо

Димитър Бербатов: Мързелив? Не! Бях умен!

Бившият играч на "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" даде обширно интервю за Би Би Си

Lap.bg

Димитър Бербатов често беше определян за мързелив, по време на престоя си в Англия. Това, което критиците му не са знаели е, че това е било част от плана на нападателя.

В голямо интервю за Би Би Си Радио 5, бившият нападател на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" признава, че по-мудният му стил на игра всъщност е план да заблуди защитниците, че не е заплаха пред противниковата врата. С 94 попадения в 229 мача във Висшата лига, трябва да се признае, че стратегията му често работеше.

В разговор с бившия му съотборник Джермейн Дженас, който описва българина като "един от най-добрите, с които съм играл", Бербатов се върна и към годините прекарани в "Байер" Леверкузен, "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", защо Хари Кайн може да има подобна трансферна дилема като него, както и за потенциалните му планове да започне кариера в треньорската професия.

Бербатов… за мързела
Известен е с бързата си мисъл и технически компоненти, но не и с борбеността и физическата игра - качества, които често създаваха впечатление, че не работи достатъчно...

"Всеки е различен в начина, по който вижда играта. Разликата при мен беше, че понякога може да си мислите, че въобще не съм в играта, но през това време аз сканирах терена, за да видя къде да застана, как в правилния момент да получа топката, да имам повече време за себе си, без да имам някого на гърба си.

Когато имам време и пространство, имам повече време да мисля за това къде да пласирам топката.

Някой хора не го разбират, но, ако си умен, дори ако си бавен в краката, пак може да си бърз. Можеш да се позиционираш по-добре и да си по-полезен за отбора си.

Ако трябва да наредим хората, които тичаха в моя отбор на "Тотнъм" бих поставил Джермейн Дженас, Роби Кийн и след това всички останали, с мен на последно място.

Аз тичах в главата си. Когато видя, че някой е в по-добра позиция от мен, винаги му давах топката. Никакъв егоизъм. В края на краищата печелим и губим заедно.

Малко е странно, но във всеки отбор, в който съм бил, виждате моя стил на игра. Понякога феновете и играчите не го разбират и се стряскат от това – сякаш не помагам и не съм полезен за отбора.

След известно време свикваха, защото този стил носеше резултати"

Бербатов за преминаването във Висшата лига
През 2006 г. Бербатов премина от "Байер" Леверкузен в "Тотнъм" за близо 11 млн. британски лири...

"Когато си млад, си мислиш, че знаеш всичко, така че очаквах големи отбори като "Барселона" и "Реал" Мадрид да ме искат.

Агентът ми каза: "Добре, нито един от тези отбори не те искат в момента, така че се успокой!"

Каза ми: "Тотнъм" те иска!". Наистина, не знаех много за Висшата лига и "Тотнъм" тогава, защото бях концентриран в моя си свят в Германия, но започнах да се интересувам и видях колко добри са "Тотнъм". Агентът ми каза, че това е моментът да напусна "Леверкузен" и да се присъединя към тях.

Трябваше да се адаптирам към скоростта на Висшата лига и физическите изисквания. Видях играчи, каквито никога не бях виждал в Бундеслигата – като структура на тялото и си мислих "Какво се случва?". Знаех, че трябва да използвам мозъка си повече от всякога. Беше предизвикателство.

Снимка: Reuters

Имах нужда от няколко месеца да се почувствам готов и за съотборниците ми да ме приемат. Бях малко срамежлив, не говорих много.

Отношенията ми с Кийн… Не си говорихме много, но разбирането ни на терена, не мога да го обясня точно, но просто се случи"

Бербатов за… "Манчестър Юнайтед"
Трансферът му в посока "Олд Трафорд" ще се запомни с драмите в последния ден на трансферния прозорец, а сумата от 30,75 милиона британски лири го превърна в най-скъпата покупка на "Юнайтед" към момента.

"Идвам от малка страна, от България. Надявах се да играя през цялата си кариера в Англия, за един отбор, но това нямаше как да се случи. Имах нужда да работя, да докажа успеха си, започвайки от родината си и след това в Германия и Англия.

"Тотнъм" ми даде възможност да докажа какво мога да направя. Върхът на моя успех беше "Юнайтед".

Когато те се свързаха с мен, знаех че ще има и разочаровани хора, специално феновете на "Тотнъм". Аз следвах моя си път и знаех, че ако не се възползвам от тази възможност, друга подобна няма да дойде. Така работи футболът.

Посрещнаха ме страхотно, дори ако не говориш много пак можеш да се учиш. Те имаха играчи, които бяха шампиони, които бяха печелили требъл и си казах: "Берба, най-накрая успя!". За това работих през целия си живот.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бях щастлив, но си мислих "Какво правя тук?". Като малко дете. Това понякога може да не ти позволи да показваш най-доброто от себе си.

Сър Алекс Фъргюсън беше невероятен с всички. Той знаеше как да работи с всеки индивидуално – с едни трябва да си мил и внимателен, с други по-твърд. Той знаеше как да го направи.
Той никога не ми каза, че трябва да се променя. Това беше нещо хубаво. Той ми се доверяваше по неговия си начин.

Бербатов за … Хари Кейн
Успехът на настоящия капитан на "Тотнъм" Хари Кейн го свързва с трансфер в друг клуб - ситуация, която изглежда много близка до тази на Бербатов през 2008 г...

"Тъжното нещо във футбола е, че големите клубове винаги се целят в най-добрите играчи. Звездите на отбори като "Тотнъм" трябва да вземат решение дали да останат или да отидат в по-голям клуб.

С Хари Кейн е същото в момента. Той е на кръстопът и си мисли: "Какво да направя сега?".

Ситуацията в момента е сложна заради коронавируса и парите, но иначе той е в същата ситуация, в която аз бях. В главата му в момента със сигурност се въртят всякакви сценарии.

В моята глава се случваше същото - "Какво трябва да направя?". Не исках да оставям отбора си в позиция, в която си тръгвам в края на трансферния прозорец, без да имам заместник, но това е нещо, което щеше да се случва много пъти и след мен, с много играчи.

Снимка: Getty Images

Най-болезнената част е, че последният трофей "Тотнъм" спечели, когато аз и Джермейн бяхме в отбора. Това е тема, за която се говори отново и отново. Хората се ядосват, че няма трофеи, а това е и основният проблем за Кейн, който е капитан на Англия, а няма да става по-млад.
Когато остаряваш искаш да кажеш на децата си: "Вижте какво съм спечелил!".

Бербатов за треньорска кариера
Българинът спря с футбола миналата година, след като игра за "Фулъм", "Монако", ПАОК и "Керала Бластърс" в Индия. На 39 години, той обмисля следващия ход в кариерата си...

"Няма да е лесно. Като футболисти всички си мислим, че ще сме много добри треньори, което, разбира се, е далеч от истината.

Имам „А“ лиценз вече, а по-късно тази година се надявам да изкарам и лиценз „про“.

Снимка: Twitter

Никога не се знае. Иска ми се да съм подготвен за бъдещето, каквото и да е то. Ако ще съм треньор, трябва да съм подготвен.

В момента прекарвам повече време с децата и семейството ми"

bTV призовава: останете си вкъщи!