на живо

Допинг ли е марихуаната?

Канабисът е едно от най-противоречивите вещества в забранителните списъци на Световната антидопингова агенция

Новината, че в допинг пробата на волейболиста на "Левски" Спас Байрев е била открита марихуана, разбуни духовете сред спортните почитатели у нас. Играчът ще трябва да бъде извън терените шест месеца, което означава, че ще пропусне сезона с националните отбори - цел, към която диагоналът направи първа крачка през 2016 г., получавайки първа повиквателна за разширения състав.

Действията на Байрев със сигурност не отговарят на реномето на 15-кратния шампион на България "Левски", камо ли на целите му да бъде сред топ играчите у нас. Веществото, намерено в неговата проба, обаче отдавна предизвиква противоречиви реакции.

Допинг ли е марихуаната?

Световната антидопингова агенция (УАДА) забранява употребата от спортисти на вещества, които имат потенциала да подобрят спортните постижения, представляват действителен или потенциален риск за здравето на спортиста и нарушават духа на спорта. 

Според УАДА канабисът, както е другото име на марихуаната, покрива и трите критерия. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общоприетото мнение е, че използването на веществото води до намаляване на физическата активност, но то може да бъде използвано за по-бързо възстановяване след напрегнат старт. Също така канабисът може да се използва за преодоляване на страховете и по-бързо преживяване на стари травми.

Защитниците на движението за легализиране на марихуаната в обществото често посочват нейните обезболяващи свойства, но редовната ѝ употреба може да доведе до високо кръвно налягане и ускоряване на пулса. Когато те се съчетаят с намаленото време за реакция, това може да доведе до сериозна травма по време на състезание.

Също така от УАДА изтъкват, че поради незаконния характер на марихуаната в повечето страни използването и злоупотребата с нея не съответстват с етиките и моралните преценки, които отстоява духът на спорта. Само тази точка отличава канабисът от кофеина, например. Съставката на кафето попадаше в забранителните списъци на агенцията до 2004 г., а на спортистите беше позволено да пият до... 8 чаши еспресо преди състезание.

В последните години по-либералното отношение към марихуаната се отрази и на критериите на УАДА. През 2013 г. допустимите стойности на веществото в допинг пробите бяха увеличени 10 пъти. Преведено на езика на практиката, това означава, че за да бъде уличен в употреба на забраненото вещество и наказан, един спортист трябва да е използвал канабис в дните непосредствено преди да бъде взета пробата.

Причината за това решение е, че рядко спортистите използват марихуана в деня на състезанието или за подобряване на спортната си форма. Те по-скоро прибягват до веществото за разпускане, както направи през 2009 г. 28-кратният олимпийски шампион по плуване Майкъл Фелпс. Тогава се появи негова снимка, на която се вижда как пуши, а американската федерация реагира светкавично и спря правата му за три месеца, въпреки че официално той не е беше уличен в употреба от УАДА.

Случаят на Байрев обаче е по-различен и със сигурност той ще понесе последствията от действията си. 

Марихуаната обаче ще остане в забранителните списъци на УАДА, въпреки противоречивите мнения.